Agro Svet

Suša na jugu SAD ometa setvu pšenice CENE žitarica na Euronekstu negativnog kretanja, zbog optimizma oko sporazuma sa Rusijom o produženju koridora hrane

Foto: Pixabay.com

Geopolitička situacija je u centru pažnje trgovaca. Pregovori između UN i Rusije oko produženja važenja izvoznog koridora iz Ukrajine se nastavljaju. Razgovara se o transportu žitarica, ali takođe i amonijaka koji je potreban za proizvodnju azotnih đubriva. 

Nedostatak vode na jugu SAD ometa setvu pšenice. Žetva kukuruza se procenjuje da je dostigla 45% do 16. oktobra, u odnosu na prosečnih 40%. Isto je i kod soje sa postignutih 63%, u odnosu na prosečnih 52%. Rejting useva kukuruza je 53% dobro do odlično, dok je rejting soje 57% dobro do odlično. 

Vrlo visoke temperature preovlađuju u Francuskoj i omogućuju brzo nicanje useva. Setva se ubrzava, iako postoje problemi sa snabdevanjem gorivom, daleko je ispred sezonskog proseka. Prema FranceAgriMer-u, do 10. oktobra je skinuto 83% kukuruza, a posejano 21% pšenice i 37% ozimog ječma. Cene žitarica na Euronekstu su imale negativno kretanje usled optimizma oko sporazuma sa Rusijom o produženju koridora hrane.

Teme