Ekologija

BAT predstavio plan za postizanje ugljenične neutralnosti kako bi ostario svoje klimatske ciljeve

Foto: Promo

BAT je predstavio plan za postizanje ugljenične neutralnosti (Low-Carbon Transition Plan) u kojem je detaljno opisano šta će sve kompanija preduzeti, kako bi ostvarila svoje klimatske ciljeve. Između ostalog, do 2030. godine BAT namerava da prepolovi globalne emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte u čitavom lancu vrednosti i ostvari potpunu ugljeničnu neutralnost do 2050. godine.  

„Ponosni smo na poslednji iskorak koji smo napravili na našem putu prema održivosti. Utvrđivanjem mera koje ćemo preduzeti kako bismo ostvarili svoje ciljeve vezane za nultu stopu emisija, u skladu s planom za postizanje ugljenične neutralnosti, zapravo pokazujemo svoju stalnu predanost izgradnji Boljeg sutra (A Better TomorrowTM). S obzirom na naše globalno poslovanje, svesni smo činjenice kako je smanjenje našeg uticaja u čitavom lancu vrednosti, ne samo ispravan, već i poslovno opravdan potez. Stoga smo pred sebe postavili zahtevne, ali naučno utemeljene ciljeve vezane za klimatske promene i nastavljamo da implementriamo održivost u svoje poslovanje“, istakao je Kingsley Wheaton, BAT-ov glavni direktor zadužen za rast.

Kompanija će nastojati do 2030. godine da smanji sve direktne i indirektne emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte za 50 odsto u odnosu na vrednost zabeleženu 2020. godine. U skladu s tim, jasno je kako će rešavanje problema indirektnih emisija iz BAT-ovog lanca vrednosti koji čini većinu ukupnog ugljeničnog otiska, biti najvažniji i najzahtevniji zadatak za kompaniju i za sektor.

BAT će tako u svom budućem poslovanju preduzeti korake u cilju smanjenja svojih indirektnih emisija na nekoliko načina – prvenstveno kroz sklapanje partnerstva sa dobavljačima koji vode računa o održivosti, potom potpunim prelaskom sa vazdušnog na pomorski transport kojim se ostvaruju niže emisije ugljenika, saradnjom sa poljoprivrednicima na uzgajanju carbon-smart lista duvana i ostalim projektima, kao i podsticanjem cirkularne ekonomije u sektoru istraživanja i razvoja.  

Zahvaljujući pomenutim načelima kompanije, BAT kontinuirano dobija priznanja za svoja dostignuća u području održivosti. Časopis Financial Times proglasio je BAT predvodnikom u borbi protiv klimatskih promena (Climate Leader) za 2022. godinu nakon što je uspešno smanjio intenzitet svojih emisija.  Takođe, BAT je dobio i najviše, zlatno priznanje prema godišnjaku Sustainability Yearbook firme S&P Global za 2021. godinu. U istoj godini, a dvadeseti put zareom, kompanija je uvrštena u indeks održivosti Dow Jones (DJSI), kao jedina kompanija iz duvanske industrije.

Teme