Banke

Narodna banka Srbije edukativnim aktivnostima obeležava Svetsku nedelju štednje

I ove godine Narodna banka Srbije obeležava Svetsku nedelju štednje, od 31. oktobra do 6. novembra. U sklopu ovogodišnjeg programa planirano je prvo regionalno takmičenje maturanata srednjih ekonomskih škola Srbije u edukativnom kvizu „Znamenite ličnosti na dinarskim novčanicama“.

Takmičenje će se održati u prostorijama Visoke poslovne škole u Leskovcu, u petak, 28. oktobra, a učestvovaće maturanti Ekonomske škole u Leskovcu, Tehničke škole „Boško Krstić“ iz Bojnika, Tehničke škole iz Vlasotinca, Pravno-poslovne škole iz Niša, Ekonomske škole iz Pirota, Ekonomsko-trgovinske škole iz Vranja, Stručne škole „Sveti Sava“ iz Bujanovca, Ekonomske škole iz Niša, Trgovinske škole iz Niša, Trgovinsko-ugostiteljske škole iz Leskovca i Srednje tehničke škole „Vožd Karađorđe“ iz Lebana, navedeno je iz Narodne banke Srbije.
Kviz sadrži pitanja o liku i delu znamenitih ličnosti s dinarskih novčanica od 1876. godine do banknota koje danas koristimo kao sredstvo plaćanja u našoj zemlji. Takmičari se opredeljuju za jedan od tri ponuđena odgovora, posle čega im u formi novčanice biva predstavljen tačan odgovor, ali i kratka priča o zanimljivostima iz života ličnosti predstavljenih na novcu.
Osnovni cilj edukativnog kviza, pored boljeg upoznavanja monetarne istorije naše zemlje, jeste podizanje nivoa znanja o značaju odabranih ličnosti za naše nasleđe, kao i buđenje interesovanja za dalje individualno istraživanje o njima i identifikaciju s vrednostima koje oličavaju, navode u NBS.

Teme