Agro Svet

Raste kineski uvoz soje u odnosu na prošlu godinu

Soja
Foto: Danijela Nišavić

Pregovori oko nastavka crnomorskog izvoznog koridora se nastavljaju, dok situacija sa snabdevanjem energentima u Ukrajini postaje kritična. Cene pšenice, početkom nedelje, pronalaze podršku zbog ozbiljnog nedostatka vode za ozime useve. Nedostatak vode izaziva i logističke poteškoće.

Tokom nedelje dolazi do negativnog cenovnog kretanja pšenice, jer roba crnomorskog porekla postaje sve konkurentnija na međunarodnoj sceni. Kineski uvoz soje i dalje raste, sa ukupno uvezenih 7,72 miliona tona u septembru, u odnosu na prošlogodišnjih 6,88 miliona tona.
Prema USDA, 80% američkih površina pod sojom je skinuto, u poređenju sa petogodišnjim prosekom od 67%. Kod kukuruza su površine 61%, u odnosu na prosečnih 52%. Napredak žetve je u tom smislu značajan jer suvo vreme preovladava u SAD. Jesenja setva pšenice se procenjuje da je dostigla 79%.
Vremenske prilike i dalje su izuzetno blage u Francuskoj i zapadom delu Evrope. Temperature su znatno iznad sezonskih proseka, što je dovelo do napredovanja useva pre zime. Prema FranceAgriMer-u, setva meke pšenice u Francuskoj je dostigla 46%, što je 10 poena ispred prošlogodišnje setve. Žetva kukuruza je skoro završena.

Teme