Stočarstvo

MILION EVRA EU za uspostavljenje sistema klasifikacije goveđih i svinjskih trupova u skladu sa poljoprivrednom politikom EU

Foto: Vladimir Lojanica

U Srbiji je počela realizacija tvining projekta vrednog milion evra, koji finansira Evropska unija sa ciljem podrške uspostavljanju sistema klasifikacije goveđih i svinjskih trupova u skladu sa zajedničkom poljoprivrednom politikom EU, saopšteno je na svečanom otvaranju projekta.

Projekat traje 18 meseci, a sprovodiće ga stručnjaci iz Španije i Letonije koji će sarađivati sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije (MPŠV).

Opšti cilj projekta je usmeravanje proizvođača mesa ka zahtevima tržišta i potrošača, kao i unapređenje kvaliteta proizvodnje mesa i transparentnosti tržišta mesa u Republici Srbiji.

Projekat bi trebalo da rezultira uspostavljanjem obaveznog sistema klasifikacije goveđih i svinjskih trupova na liniji klanja i izveštavanjem njihovih cena u skladu sa propisima Evropske unije, kao i primenom definicija, nalepnica i prodajnih etiketa.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i vođa projekta Nenad Katanić objasnio je da će se tokom sprovođenja projekta raditi na uspostavljanju sistema klasifikacije trupova u skladu sa zajedničkom poljoprivrednom politikom EU, izradi podzakonskih akata i utvrđivanju nacionalne formule za klasiranje svinjskih trupova na liniji klanja.

Aktivnosti se odnose i na obuke klasifikatora, kontrolnog tela i nadležnih inspekcijskih organa i uspostavljanje sistema potrebnih za implementaciju pravila i mera uređenja tržišta, dodao je Katanić.

Pomoćnik ministra poljoprivrede za međunarodnu saradnju Vedrana Ilić zahvalila se u ime Ministarstva Evropskoj uniji na kontinuiranoj podršci i finansiranju projekata u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), kao i obezbeđivanju  sredstava i za ovaj projekat.

Ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina istakao je da kroz projekte saradnje između državnih institucija Španije i Srbije, obe zemlje rade zajedno na krajnjem cilju poboljšanja kvaliteta života svakog građanina.

Predstavnik Delegacije EU u Republici Srbiji  Sakelaris Hourdas pomenuo je značaj trgovine poljoprivrednim proizvodima, gde Srbija tradicionalno više izvozi nego što uvozi i osvrnuo se na značaj ovog projekta za usklađivanje sa standardima kvaliteta i ispunjavanje zahteva potrošača.

Teme