Info

Balkan Sommelier Challenge – OPEN BALKAN 2022 Sotiris Neofitidis sa Kipra – pobednik drugog takmičenja

Nakon tri veoma intenzivna dana za somelijere trinaest zemalja Balkana i devet gostujućih takmičara drugih zemalja Evrope, Udruženje somelijera Srbije sa ponosom može reći da je još jednom veoma uspešno pripremilo i ostvarilo takmičenje za najboljeg somelijera na Balkanu. Balkan Sommelier Challenge – Open Balkan 2022 održan je od 27. do 29. oktobra, u beogradskom hotelu Hyatt Regency.

Zlatnu medalju ovoga puta osvojio je Sotiris Neofitidis, koji je iz ruku prethodnog pobednika, Vuka Vuletića iz Srbije, nosi na Kipar. Drugo mesto zauzeo je Huan Sebastijan Hiraldo iz Mađarske, dok je Ivanu Jugu iz Hrvatske pripala treća pozicija. Specijalna nagrada uručena je četvrtoj finalistkinji, Elen Francen iz Švedske, koja, kao gostujuća takmičarka, prema propozicijama takmičenja nije mogla odneti pobedu.

Srpski predstavnik, Dragiša Damljanović, pokazao je izuzetno znanje i veštine u servisu i nastupio u polufinalu takmičenja.

Malo je reći da su ovi mladi ljudi bili sjajni u izvođenju veoma zahtevnih takmičarskih disciplina, koje je osmislio međunarodni žiri, sačinjen od priznatih sudija iz osam evropskih zemalja – Letonije, Austrije, Islanda, Nemačke, Belgije, Španije, Švedske i Estonije.

S obzirom na broj učesnika, kao i kompleksnost zadataka stavljenih pred takmičare, Balkan Sommelier Challenge – Open Balkan 2022 postalo je treće najvažnije somelijersko takmičenje na svetu.

Po ugledu na rad i uspeh Udruženja somelijera Srbije, za narednog domaćina prijavile su se Albanija, Hrvatska i Grčka, a konačna odluka će biti doneta tokom sledeće godine.

Generalni pokrovitelj takmičenja bila je kompanija Telekom Srbija.

Teme