Info

UDRUŽENJE MOJA SRBIJA pokrenulo inicijativu za pokretanje akcije podele vaučera za kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača iz Srbije

Lebane, Dušankiniproizvodi

Udruženje Moja Srbija uputilo je Vladi Srbije inicijativu za pokretanje akcije podele vaučera za kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača iz Srbije, saopšteno je danas. Kako su naveli u inicijativi, ova subvencija bi se zasnivala na pozitivnim iskustvima akcije podele turističkih vaučera, „koja je tokom prethodnih osam godina višestruko uvećala promet u oblasti domaćeg turizma“, prenela je eKapija.


„U teškim vremenima, kada celom svetu preti velika ekonomska kriza, neophodno je da još više podstičemo domaću proizvodnju, zasnovanu na sopstvenim resursima“, rekao je Milan Ristić iz udruženja Moja Srbija i dodao da u Srbiji postoji veliki broj poljoprivrednih gazdinstava koja mogu da proizvedu prirodne i kvalitetne domaće proizvode.


Kako je navedeno, najveći broj poljoprivrednih gazdinstava, koja bi se uključila u akciju, nalazi se u ruralnim oblastima ili u nerazvijenim seoskim sredinama, a izdvajanjem sredstava iz budžeta Srbije za subvencionisanu kupovinu njihovih proizvoda, pokrenuo bi se razvoj ovih oblasti, što bi povećalo interesovanje mladih za život i rad u tim krajevima.

„Proizvodnja domaćih proizvoda zasniva se na skoro stopostotnom korišćenju domaćih resursa, od sirovine, do ambalaže i transporta, pa bi sav novac koji se usmeri u njen razvoj ostajao u Srbiji i u veoma kratkom roku bi se vraćao u državni budžet. Sigurni smo da bi pokretanje te akcije dovelo do značajnog rasta proizvodnje, kao u domaćem turizmu“, rekao je Ristić.


Udruženje Moja Srbija je naglasilo da bi uvećano tržište domaćih proizvoda dodatno privuklo i veliki broj kupaca iz dijaspore, a da je danas veoma lako i povoljno dostaviti robu iz bilo kog mesta u Srbiji, na kućni prag ljudi u rasejanju.
Pokretanjem akcije podele vaučera za kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača stvorili bi se uslovi da mladi u seoskim sredinama mogu da rade i da zarade, a samim tim i da ostanu da žive na svom ognjištu, navelo je udruženje.
„Građani Srbije bi dobili mogućnost da kupe veće količine željenih domaćih proizvoda, razvilo bi se tržište kvalitetnih proizvoda malih proizvođača, što bi u perspektivi rezultiralo uključivanjem i naše dijaspore i povećanim izvozom, a državni budžet ne bi trpeo velike izdatke, jer bi sva uložena sredstva ostala u opticaju u Srbiji i veoma brzo bi se kroz poreze i doprinose vratila u državnu kasu“, naveli su iz udruženja Moja Srbija.

Teme