Info

Klub gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC Klub) Budžet za javna ulaganja u gradovima i opštinama se neće smanjivati

Unapređenje upravljanja komunalnim delatnostima na lokalu, kao i javnom imovinom opština i gradova i uspostavljanje jedinstvenog onlajn registra pasa lutalica u cilju sprečavanja zloupotreba sa odštetnim zahtevima za ujede, deo su ključnih prioriteta Kluba gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC Klub), koji će biti kandidovani novoj Vladi Srbije.

Na sednici na kojoj su predstavljeni reformski ciljevi za brži razvoj gradova i opština i novo rukovodstvo BFC Kluba, gost je bio novi ministar za javna ulaganja Marko Blagojević, kome je ovo bilo i prvo pojavljivanje na novoj funkciji. On je  naglasio da će ministarstvo nastaviti posao koji je započela Kancelarija za javna ulaganja i da se prioriteti u odabiru projekata neće menjati, a kandidovaće ih samouprave prema svojim potrebama.

„Budžet za javna ulaganja u lokalnim samoupravama neće se smanjivati, samo će broj projekata biti manji jer ćemo više finansirati velike projekte. Najvažnije je da su projekti dobro pripremljeni i finansiranje će najpre dobiti oni koji imaju potpunu dokumentaciju i dozvole“, poručio je Blagojević.

Predsednica BFC kluba i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izjavila je da je lokalnim samoupravama za brži razvoj veoma važan dijalog sa ministarstvima.

„Od države očekujemo da u narednom periodu otvorimo brojna pitanja i mnoge zakone promenimo, kao i da ukažemo šta je to što na lokalu nije dobro. Radićemo na tome i da pomognemo devastiranim lokalnim samoupravama da izađu iz kruga nerazvijenih“, objasnila je Sotirovski.

Izvršna direktorka NALED–a Violeta Jovanović istakla je da samouprave zaslužuju veliku podršku države.

„Sa gradovima i opštinama potrebno je raditi na tome da prvenstveno obezbede osnovnu infrastrukturu, pre svega onu koja je neophodna za ulaganja, kao što su putevi i industrijske zone, ali i ostalu infrastrukturu važnu za kvalitetan život građana, a to su obrazovne i zdravstvene ustanove. Nadamo se da ćemo podstaći ministarstvo da dodatno vrednuje gradove i opštine koji imaju certifikat o povoljnom poslovnom okruženju BFC SEE i da što više lokalnih samouprava uđe u proces certifikacije“, rekla je Jovanović.

Pomoćnica ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marina Dražić rekla je da je njihov cilj da uspostave upravu po meri privrede, što je i koncept BFC SEE certifikacije. „Dokaz koliko cenimo ovaj koncept je taj što na konkursima ministarstva kada imamo slučaj dva kandidata sa istim brojem bodova, prednost dobijaju opštine koje imaju certifikat“, rekla je Dražić, koja je predstavnicima Novog Sada, Rume i Pećinaca uručila BFC SEE certifikate, kao potvrdu da pružaju usluge po najvišim standardima.

BFC Klub okuplja 25 gradova i opština u Srbiji koje su uspešno prošle program BFC SEE ili se nalaze u procesu certifikacije sa ciljem da zajedno rade na unapređenju uslova poslovanja na lokalu. U Srbiji trenutno 10 lokalnih samouprava ima važeći BFC SEE certifikat, a u pet zemalja regiona (Srbija, Hrvatska, BiH, Crna Gora i Severna Makedonija) ukupno 44, dok je kroz proces certifikacije prošlo više od 100 gradova i opština.

Novo rukovodstvo 

BFC klub u naredne dve godine ponovo će voditi gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Potpredsednici će biti Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca, Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca, Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca i Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca.

Teme