Agro Svet

Kina potvrđuje svoja kovid pravila, oštar pad uvoza soje

Foto: Danijela Nišavić

Pre objavljivanja USDA izveštaja, cene u Čikagu imale su negativan cenovni trend. Veća procena proizvodnje u Australiji dovela je do pada cena pšenice. Do sada je u SAD skinuto 87% kukuruza, u odnosu na prošlogodišnjih 83% u istom periodu. Žetva soje stigla je do 94% u odnosu na prošlogodišnjih 86%. SAD su prodale Kini 264.000 tona soje.


Prema Rabobank, brazilski rod soje će dostići 148,8 miliona tona, dok će rod kukuruza dostići 126,6 miliona tona. USDA procenjuje proizvodnju soje na 152 miliona tona, a kukuruza na 126 miliona tona. Prema USDA, proizvodnja kukuruza u Evropi procenjuje se na 54,8 miliona tona.


Prema FranceAgriMer-u, do 31. oktobra je u Francuskoj posejano 84% pšenice i skinuto 99% kukuruza. Procenjuje se da je posejano 23% durum pšenice. Cene svih roba na Evronekstu pale su u utorak zbog veće konkurentnosti crnomorske robe.


Kina potvrđuje svoja kovid pravila, što može ograničiti tražnju iz te zemlje na međunarodnoj sceni. To se odražava na oštar pad uvoza soje u oktobru na samo 4,14 miliona tona, što je niže za 19% u odnosu na prošlu godinu i najniže od 2014. godine.

Teme