Pčelarstvo

Prosečna godišnja proizvodnja meda više od 7.000 tona SRBIJA ima najviše košnica po glavi stanovnika na svetu

Foto: Danijela Nišavić

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da se, zahvaljujući državnoj podršci pčelarima, beleži povećanje broja košnica i proizvodnje meda u Srbiji i najavila da će i u narednom periodu izdvajanja za podsticaje u tom sektoru biti značajna.

Tanasković je na otvaranju 23. Međunarodnog stručnog seminara pčelarskih udruženja u Aleksincu istakla da je sektor meda doživeo snažan razvoj u prethodnih nekoliko godina, pri čemu se med pozicionirao kao značajan izvozni proizvod Srbije.

Prema njenim rečima, broj košnica u Srbiji se kontinuirano povećava, a prosečna godišnja proizvodnja meda iznosi više od 7.000 tona, pri čemu je Srbija zemlja sa najviše košnica po glavi stanovnika na planeti.

Tanasković je ukazala na to da je i bolja organizacija pčelara u pogledu otkupa i distribucije dovela do povećanja broja košnica, s obzirom na to da je izvozna tražnja povećana.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović rekao je da država danas izdvaja više od 7 mil EUR podrške pčelarstvu kroz subvencije, kao i da je sa 25% učestvovala u troškovima izgradnje pgona za plasman meda.

Teme