Info

REKONSTRUKCIJA SAVA CENTRA U novembru 2023. otvaranje, radovi po planu, budžet za obnovu sa 80 miliona evra premašen na oko 100 miliona (FOTO)

Rekonstrukcija Sava Centra odvija se po planu i njegovo otvaranje planirano je za tačno godinu dana, u novembru 2023. Tada će biti otvoren kongresni deo sa 40 sala, šoping zonom i kancelarijskim prostorom. O radovima na ovom objektu novinare iz Srbije i regiona su upoznali čelni ljudi Sava Centra, kompanije Delta Real Estate i firme PlanRadar, čiji digitalni alat predstavlja jednu od inovacija u renoviranju kongresnog centra.


“Do sada smo realizovali radove na sanaciji konstrukcije objekta, peskarenje, impregnaciju i sanaciju betonskih površina na fasadi, a počela je i montaža fasadnih stakala sa visokim stepenom energetske efikasnosti. Počeli smo radove i na Plavoj dvorani, što će biti jedan od najsofisticiranijih segmenata u rekonstrukciji Sava Centra”, rekla je Katarina Gajić, direktor projektovanja i izgradnje u kompaniji Delta Real Estate.

„Pored solarlnih panela na krovu, LED rasvete, ozelenjavanja objekta, nastojimo da sertifikujemo objekat, jer smatramo da ćemo na taj podstaći ostale učesnike u kongresnoj industriji da nas prate. Samo nekolicina kongresnih centara u Evropi poseduje neki od sertifikata, a Sava Centar zaslužuje da se nađe među najboljima”, rekla je Kristina Milinčić, generalni direktor Sava Centra, podsećajući još jednom da će čuveni kongresni centar i posle renoviranja zadržati svoju osnovnu namenu.

„Sava Centar je jedan od najznačajnijih projekata ne samo za našu kompaniju Delta Real Estate, Delta Holding, već i za naš grad i državu. Sava Centar je brend i spomenik kulture i njegova rekonstrukcija za nas kao investitore nije nimalo laka. Međutim, okupili smo tim, partnere i saradnike na projektu koji čvrsto veruju da vrednost Sava Centra doseže mnogo dalje od granica naše zemlje. Pripremili smo koncept koji će vratiti poslovanje, zabavu i život u ovaj objekat, ali i istovremeno postati jak pokretač kongresne industrije u regionu”, izjavila je Angelina Nekić, potpredsednik Delta Holdinga i generalni direktor Delta Real Estate grupe.

Kako bi radove na renoviranju objekta sprovela u zadatim rokovima, a sa maksimalnim kvalitetom, kompanija Delta Real Estate koristi i najsavremenije digitalne alate, kao što je PlanRadar. Ovaj napredni softver za digitalnu dokumentaciju i komunikaciju u građevinskoj industriji omogućava jednostavo upravljanje gradilištem i veoma brzo reagovanje na uočene situacije.


Kompanija Delta Holding kupila je Sava Centar na javnom konkursu za 17,5 miliona evra, uz obavezu investiranja 50 miliona evra u njegovo renoviranje. S obzirom na trenutnu situaciju na tržištu, procena je da će obnavljanje ovog važnog objekta koštati više od 100 miliona evra i Delta je spremna da obezbedi odgovarajuće finansiranje, kako bi Sava Centar ponovo bio ono što Beograd od njega očekuje: prestižni kongresni centar u Srbiji i regionu.

U organizaciji kompanija Delta Real Estate i PlanRadar medijima iz regije Jugoistočne Evrope predstavljeno je jedno od najvećih i najmodernijih gradilišta u Beogradu, projekat rekonstrukcije Sava Centra. Uz domaće, mediji iz Hrvatske i Slovenije imali su priliku da se iz prve ruke upoznaju sa aktuelnim procesima obnove i modernizacije Sava Centra – jednog od najpoznatijih kongresnih, kulturnih i poslovnih centara u Beogradu i regionu.


U cilju unapređenja efikasnosti i poboljšanja komunikacije, kao i evidencije aktivnosti i nedostataka, kompanija Delta Real Estate koristi neke od najsavremenijih digitalnih alata za građevinsku industriju, kao što je PlanRadar. Ovo softversko rešenje za digitalnu dokumentaciju i komunikaciju u građevinskoj i industriji nekretnina omogućava jednostavno i brzo upravljanje nedostacima kako na gradilištu, tako i iz kancelarije.


„Uvođenje inovacije u poslovanje uvek smo prihvatali sa velikim elanom. Sa željom da unapredimo komunikaciju i obezbedimo efikasnije vođenje gradilišta implementirali smo PlanRadar, kao jedan od najsavremenijih alata u građevinskoj industriji“, izjavila je Katarina Gajić, direktor projektovanja i izgradnje kompanije Delta Real Estate.

Kompanija PlanRadar ima preko 120.000 korisnika u više od 65 zemalja širom sveta. Pored stalnog uvođenja novih funkcionalnosti na bazi potreba i zahteva korisnika, aplikacija je prilagođena i lokalnim tržištima, kroz mogućnost korišćenja na preko 20 jezika, uključujući i srpski jezik. Satisfakcija korisnika PlanRadara možda se najbolje ogleda kroz činjenicu da, prema njihovim procenama, upotreba ove aplikacije rezultuje u uštedi i do sedam radnih sati nedeljno, a čak 95% korisnika se opredeljuje da aplikaciju ponovo koristi i na budućim projektima.

„Svoju prvu primenu u našoj kompaniji PlanRadar imao je u odmakloj fazi projektovanja hotela Indigo. Budući da se radilo o veoma kompleksnoj rekonstrukciji, brzo smo uvideli prednosti njegovog korišćenja. PlanRadar istovremeno olakšava praćenje dinamike radova, potencijalnih nedostatka i poboljšava koordinaciju sa svim učesnicima na projektu. Svoje mesto i upotrebu ovaj softver pronašao je izgradnji šoping mola Delta Plane Niš, održavanju nove poslovne zgrade Delta House, kao i na projektu rekonstrukcije Sava Centra. Na ovaj način potvrdili smo benefite korišćenja PlanRadara u svim fazama životnog ciklusa jednog projekta“, dodala je Katarina.

„Kroz rad u kompaniji PlanRadar imao sam priliku da se susretnem sa brojnim impozantnim građevinskim projektima širom sveta. Drago mi je što vidim da se moderni trendovi građevinske i industrije nekretnina, kao što su digitalizacija, energetska efikasnost ili zelena gradnja, sve više primenjuju i na projektima u Srbiji, a Delta Real Estate je svakako jedan od lidera u ovoj oblasti. Ipak, ono što bih ovom prilikom dodatno posebno istakao je i interes koji neki od projekata sa kojima se susrećem izazivaju u širim zajednicama – a projekat rekonstrukcije Sava Centra svakako je jedan od njih. Nije bilo teško odlučiti se da predstavnike medija iz regiona dovedemo upravo na ovakav projekat, koji predstavlja spoj tradicije i modernog građevinarstva“ – izjavio je Bojan Petković, direktor kompanije PlanRadar za Jugoistočnu Evropu i Centralnu Aziju.

Teme