Osiguranje

Industrija osiguranja igra vitalnu ulogu u ekonomiji i borbi protiv klimatskih promena

Industrija osiguranja igra vitalnu ulogu u ekonomiji i borbi protiv klimatskih promena. Osiguravajuća društva snažno ohrabruju još jače partnerstvo između javnog i privatnog sektora, što je najvažnije za finansiranje investicija potrebnih za dobrobit zemlje, za razmenu znanja, podatke i iskustvo kako bi se ojačala država blagostanja i osigurala lakša ekološka tranzicija – deo je zaključaka sa zatvaranja 6. Srpskih dana osiguranja koji su ove godine održani na Zlatiboru.

„Кao osiguravači odgovorni smo prema svojoj zemlji, našoj zajednici, korisnicima osiguranja, zaposlenima, kao i prema našem regulatoru. Sada je vreme da se ide napred, imajući u vidu izazove koji su pred nama, pod uslovom da su snaga i razvoj zemlje i ekonomskog sistema striktno povezani sa solidnošću i napretkom industrije osiguranja, kojoj je potreban stabilan politički, pravni, ekonomski i regulatorni okvir“, naglasio je Frančesko Maši, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja na zatvaranju ovogodišnje konferencije.

Maši je istakao i dodatne važne zaključke – da su otvaranje radnih mesta i stvaranje bogatstva od izuzetne važnosti i da bi trebalo da budu u srcu i ekonomske politike i poslovnih strategija, da udruživanje snaga između javnog i privatnog sektora može promeniti igru u razvoju privrede i naprednog tržišta kapitala, u cilju privlačenja stranog kapitala i podrške domaćim investicijama, kao i da postoji mnogo aktivnosti kako bi se uklonile prepreke ekonomskoj i socijalnoj konvergenciji i kako bi se blagovremeno pozabavilo ekološkim pitanjima, ali potrebna je pragmatičnost i da se obezbedi održiva tranzicija i sa ekonomskog stanovišta.

Istovremeno, Maši je naglasio i da je pandemija teško pogodila živote svih građana, dok je sa druge strane definitivno podigla svest građana o značaju zdravstvene zaštite, kao i potrebi da osiguravajuća društva podrže javni sektor i potrebe građana za zdravstvene potrebe i rastuću potražnju za visokokvalitetnom privatnom negom.

Dodao je i da je industrija osiguranja, po najvažnijim pokazateljima u prethodnih 10 godina beleži natprosečan rast i u uslovima dodatnog otežanog poslovanja izazvanog globalnom neizvesnošću u toku ove godine njena stabilnost je očuvana.
Na početku drugog dana najvećeg skupa iz oblasti osiguranja prisutni su mogli da čuju i o tome na koji način je inflacija izazov za tržište osiguranja, o dovoljnosti premije osiguranja u uslovima inflacije, na koji način se koristi veštačka inteligencija u službi smanjenja broja nesreća na putevima, kakva je sinergija moderne tehnologije i osiguranja, kao i koji su trendovi i izazovi u saradnji osiguravača i posrednika.

Ovogodišnji 6. Srpski dani osiguranja na Zlatiboru okupili su veliki broj predstavnika osiguravajućih kuća, banaka i državnog sektora, kao i gostiju iz inostranstva.

Teme