Info

Zbog nelegalne trgovine šteta po budžete nacionalnih ekonomija Kako je JTI stao švercu duvana na put u Srbiji

Foto: JTI

Švercovana roba nanosi štetu nacionalnoj ekonomiji i tako se izjasnilo čak 80 odsto ispitanika, međutim samo 30 odsto ispitanika veruje da švercovana roba nanosi štetu i njihovom domaćinstvu, pokazuje istraživanje londonskog „Ekonomista“ koje je predstavljeno na Samitu o nelegalnoj trgovini održanog u Varšavi. Nelegalno trgovanje robom povećava korupciju i sitni kriminal za trećinu, a korupcija dalje utiče na povećanje nejednakosti i siromaštva i nanosi štetu svakome od nas.

Sa ulice, nelegalna trgovina se preseila na internet i to naročito posle pandemije 2020. godine kada je procvetao virtuelni šverc. Kako pokazuje istraživanje londonskog „Ekonomista“, čak 60 odsto nelegalne robe kupuje se na internetu, a dok 35 odsto na ulici.

Foto: Danijela Nišavić

„Pandemija je doprinela da potrošači pređu na internet kupovine, a u Srbiji je preko 300 odsto povećanje u elektronskoj trgovini. To je sigurno doprinelo povećanju nelegalne trgovine“, kaže Amalija Pavić iz Američke privredne komore.

Na samitu o nelegalnoj trgovini održanom u Varšavi, Srbija je istaknuta kao pozitivan primer u borbi protiv virtuelnog šverca.

Pre pandemije 2019. godine zbog nelegalnog virtuelnog trgovanja bila su pokrenuta samo tri krivična postupka. Ove godine ih je 59. U Srbiji se do skoro nelegalno trgovalo i duvanom.

„Do sada je u Srbiji nelegalno tržište duvana smanjeno za čak 90 odsto. Što znači da je proizvodnja duvana u Srbiji postala legalan biznis“, poručio je Aleksandar Krivošejev, direktor za korporarivne poslove JTI.

Za državni budžet u poslednjih pet godina to je značilo veće prihode. Ili konkretno, plus od 453 miliona evra.

Godišnje se na svetu ukupno nelegalno obrne 4.000 milijardi dolara. To čini čak tri odsto ukupnog svetskog BDP-a. Međutim, kako je krenuo rat u Ukrajini, skače i nelegalna trgovina u zemljama Evropske unije.

JTI i Srbija – Od njive do interneta zaustavljen šverc duvanom

Napori nadležnih državnih organa u Srbiji u borbi protiv ilegalne trgovine rezanim duvanom tamo gde ona počinje – na njivi, kao i sprečavanjem prodaje preko interneta takođe su urodili plodom.  

Kao posledica presretnutog onlajn šverca i uništavanja nelegalnog duvana na njivi, smanjeni su i nelegalni zasadi za neverovatnih 91,7% u 2022. Doprinos ovakvom fantastičnom rezultatu dao je JTI kroz projekat „Satelit“ koji sprovodi u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom finansija.  

Foto: JTI

Cilj projekta „Satelit“ je satelitsko snimanje i identifikovanje parcela na kojima se nelegalno gaji duvan, a zatim i njegovo uništavanje kako bi se sprečilo da završi na tržištu.  

U periodu od pet godina uništeno je više od 792 tone nelegalno uzgajanog duvana, od čega su samo 2021. uništene 172 tone nelegalnih zasada. O uspesima projekta „Satelit“ govore finansijski efekti – procenjena sprečena šteta po državni budžet u periodu od 6 godina iznosi 453 miliona evra, preračunato kroz nelegalne cigarete koje nisu završile na crnom tržištu. Zahvaljujući satelitskom snimanju, količina i obim nelegalnih zasada duvana smanjeni su za 90%: od 3.140 tona identifikovanih 2016. naspram 309 tona identifikovanih u toku 2021. 

Prošle godine JTI je donirao četiri drona i prateću opremu u vrednosti od 1,2 miliona dinara Fitosanitarnoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, koja će se koristiti za suzbijanje nelegalne proizvodnje duvana. 

Teme