Info

TREĆI ŠUMADIJSKI FESTIVAL RAKIJE 26. novembra u Kraujevcu

Foto: Danijela Nišavić

Kragujevac će biti domaćin „Trećeg šumadijskog festivala rakije“ koji će se održati 26. novembra 2022. godine i okupiti više od 40 proizvođača voćnih rakija iz cele Srbije, sa ciljem podizanja svesti o kvalitetu rakije i rakijskoj kulturi. Manifestaciju organizuju Regionalna asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ i Turistička organizacija Kragujevca, uz podršku Privredne komore Srbije – RPK Kragujevac.

Šumadijski festival rakije je nastao kao podrška boljem pozicioniranju destilerija kroz promociju, distribuciju i prodaju proizvoda, kao i razvoja i promocije rakijskih turističkih tura, rečeno je na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije.

„Ovakve manifestacije su od značaja za dalje brendiranje naših proizvodjača i destilerija podrška su daljem rastu izvoza jakih alkoholnih pića i rastu bruto domaćeg proizvoda“, rekao je direktor PKS RPK Kragujevac Predrag Lučić. On je naveo izvoz jakih alkoholnih pića iz regiona Šumadije i Pomoravlja za devet meseci ove godine bio 775.000 evra, što je rast od 63,8 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. „Jasno je da će izvoz jakih alkoholnih pića iz ovog regiona za celu godinu premašiti milion evra“, dodao je Lučić.

Predsednik Asocijacije proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ Goran Mijailović je kazao da je Šumadijski festival rakije jedini te vrste u Srbiji. On je istakao da je svake godine sve bolji kvalitet rakije proizvedene u Srbiji, što pokazuju ocene uzoraka uzetih iz prodavnica. Šljivovice se u Šumadiji prave uglavnom od tri sorte šljive – crvene ranke, čačanske rodne i čačanske lepotice.

„Iz godine u godinu rakija koju ocenjujemo ima sve bolji kvalitet a po tome se izdvajaju šljivovica i dunjevača“, istakao je Mijailović i dodao da je razlog i sve veće investicije u proizvodnju.

Foto: Danijela Nišavić

Predstavnica Turističke organizacije Kragujevca Emina Dramlić je rekla da je Šumadijski festival rakije jedan od vidova gastro-turizma i podrška je seoskom turizmu. „Ovo je prilika da turistima, posebno inostranim, približimo našu tradiciju i kulturu“, istakla je ona.

Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović podsećada je 2016. godine pojednostavljena procedura registra proizvodjača jakih alkoholnih pića i da ih sada ima 930.

„Registracija proizvođača rakije znači da su oni pod nadzorom i da su njihovi proizvodi bezbedni“, kazao je on i dodao da legalni proizvođači ne mogu da se izbore sa velikim sivim tržištem.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije prošle godine proizvedeno je oko 26,1 milion litara rakije. Pored registrovanih proizvođača jakih alkoholnih pića, veliki je broj individualnih proizvođača, odnosno gradjana koji proizvode rakiju za sopstvene potrebe. Procena je, da sa količinom rakije za sopstvene potrebe u domaćinstvima, ukupna količina proizvedene rakije godišnje iznosi oko 50 miliona litara.

Za devet meseci ove godine, izvoz rakija od voća je povećan za oko 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine i dostigao je vrednost od preko 10 miliona evra, dok je izvoz u 2021. godinu u odnosu na prethodnu bio veći za 46 procenata.

Vrednosno se najviše rakije izvozi u Hrvatsku, Nemačku, Crnu Goru, SAD i BiH, najveći rast vrednosti izvoza u 2022. zabeležen je na tržište Švajcarske. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku procena je da će ove godine proizvodnja šljive biti veća za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu, što će pozitivno uticati na dalji rast proizvodnje i izvoza rakije od voća, jer se oko 70 odsto šljive preradi u rakiju.

„Treći šumadijski festival rakije“ biće održan u Exclusive event centru, manifestacija će biti otvorena za posetioce od 13 do 22 časa, a cena ulaznice je 500 dinara.

Teme