Organska poljoprivreda

Brz i stabilan rast organske proizvodnje Za deceniju vrednost izvoza organskih proizvoda porasla više od 15 puta

Foto: Danijela Nišavić

Vrednost izvoza organskih proizvoda porasla je u proteklih deset godina više od 15 puta. Samo u odnosu na 2020. izvoz je prošle godine skočio 53 odsto i iznosio je 57,4 miliona evra.

„Srbija kao proizvođač organskih proizvoda na svetskom tržištu postoji više od dvadeset godina i za to vreme svi indikatori pokazuju brz i stabilan razvoj“, kaže Bojana Lalović iz Centra za organizaciju sajmova, manifestacija i događaja Privredne komore Srbije.

U ovom trenutku postoji više od 7.000 proizvođača, a brojni među njima redovno učestvuju na međunarodnim sajmovima gde promovišu svoje organske proizvode.

Organsko iz Srbije u Nemačkoj

Objašnjava da je Srbija više od decenije u kontinuitetu prisutna na vodećem Međunarodnom sajmu organskih proizvoda „BioFach“ u Nirnbergu u Nemačkoj. Prvo je nastup organizovala Nacionalna organizacija Serbia Organika (NASO), a od 2019. godine tu ulogu preuzima Privredna komora Srbije i Razvojna Agencija Srbije kroz celokupnu pripremu organizacije i finansijske podrške nastupa domaćih organskih kompanija na sajmu „BioFach“.

Uspehu na sajmu „BioFach“ doprinela je i saradnja od 2019. godine sa Švajcarskim programom za promociju izvoza (SIPPO), koji aktivno sa Komorom radi na podizanju kapaciteta kako organizatora usluge tako i izvoznih organskih kompanija.

„Na predstojećem sajmu BioFach 2023, koji će se održati od 14 do 17. februara sledeće godine, nastupiće 11 kompanija iz Srbije“, najavila je Lalović.

Pod sloganom „WE SPEAK ORGANIC“, srpski organski proizvođači predstaviće asortiman svojih proizvoda, od svežeg, sušenog, liofiliziranog i zamrznutog voća i povrća, proizvoda od organskih žitarica, brašna i testenina, džemova od organskog voća, do meda i suvih pečuraka.

Na sajmu će učestvovati „Agro-Bis“ iz Blaca, „YUGOTREJD“,„BMD“ i „Drenovac“ iz Arilja,„EcoAgri Serbia“iz Bele Crkve,„ES Komerc“ iz Prijepolja, „Frutorga“ iz Prokuplja, „ITN Group – Eko Povlen“ iz Kosjerića, „Master Food“ iz Užica, „Menex“ iz Kruševca, i „Cmana – ogranak Medino“ iz Krnjeva.

Teme