Selo&Planina&Grad

OTVORENA škola za seoske DOMAĆINE

Centar za socijalno odgovorno preduzetništvo – CDOP sa konceptom Rural Huba u Vrmdži u tokom 2022. i 2023. godine će učestvovati na Erazmus plus projektu Otvorena škola za seoske domaćine (Open School for Village Hosts). Nosilac projekta je organizacija koja je na mapi socijalno odgovornog poslovanja i socijalnih inovacija, među vodećim u Evropi – Casa Netural.

Evropska Unija je prepoznala depopulaciju ruralnih područja kao jedan od problema koji traje decenijama unazad. Problem je kompleksan i ne može se reći da zavisi samo od geopolitičkih, ekonomskih ili prirodnih uslova, jer bi u suprotnom, depopulacija bila karakteristična za države Zapadnog Balkana ili krajnjeg severa Evrope. Izazovi svake regije u Evropi su drugačiji, ali im je zajedničko to što beleže porast depopulacije ruralnih područja. Kako bi iskoristio znanja i iskustva različitih zemalja Evrope iz predmetne oblasti, projekat Open Schooll for Village Hosts okuplja stručnjake i inicijative iz šest država. To su Casa Netural iz Italije, Consorzio Materahub industrie culturali e creative iz Italije, Fundacio Privada Elisava Escola Universitaria iz Španije, Holis Iz Mađarske, Centar za socijalno odgovorno preduzetništvo iz Srbije – CDOP, KobieTy iz Poljske i Radosa partneriba iz Letonije.

Metodologije koja će se koristiti u radu, razvoju i dizajnu treninga su Living Labs, sistemsko razmišljanje i design thinking, istraživačke metodologije koje u centar stavljaju krajnjeg korisnika. Ova metodologija podstiče korisnike na zajednički rad i uspostavlja kulturu otvorenosti u kontekstu razvoja i stvaranja novog okruženja. To novo okruženje nam pomaže da učimo jedni od drugih na strukturiran, transparentan ali i intuitivan način.


Glavni ciljevi projekta Otvorena škola za seoske domaćine (Open School for Village Hosts) su stvaranje jednog otvorenog, inovativnog trening programa i stvaranje novih ključnih kompetencija koje će se primenjivati u selima širom Evrope, zatim promocija novog ekonomskog modela koji će podržavati socijalne inovacije, uključivanje i ponovno promišljanje lokalnog nasleđa. Na kraju, a u skladu sa SDG ciljevima, promociju održive seoske ekonomije i stvaranje novih kooperativa.


Tokom proleća i leta 2022. godine, dizajniran je model kompetencija, osmišljen na takav način, da nam omogućava da budemo svesni i fokusirani, imajući na umu krajnjeg korisnika, da pomognemo budućim korisnicima da ostvare svoje poslovne ciljeve i proizvedemo moderne i inovativne poslovne modele koji su održivi, kako ekonomski tako i ekološki.

Ovako dizajniran okvir kompetencija je osnova za novu priliku za posao – seoskog domaćina. Ideja nije nova, postojale su i druge inicijative sa ciljem da se podstakne i pomogne oživljavanje ruralnih područja i sela. Ovog puta, osoba je u centru promene,a ne geografsko područje. Ove pažljivo odabrane kompetencije dovode do promene ponašanja i transverzalne su, pa se nakon usvajanja mogu preneti i primeniti u brojnim situacijama.
Model koji smo kreirali omogućava učenje kroz ponavljanje. Ako osoba odluči da radi na određenim kompetencijama, ona može potvrditi napredak kroz ishode učenja u svakom koraku procesa učenja, a ako nije zadovoljna, može se lako vratiti na prethodne korake, pronaći jaz i ponoviti proces. Sa ovim modelom imamo za cilj da izgradimo bazu znanja i bezbedno mesto gde budući seoski domaćini mogu da potvrde svoja dostignuća kroz saradnju i recenzije kolega.


Tokom tri dana, od 12-14. decembra 2022. godine u Beogradu radićemo na povezivanju sadržaja sa okvirom kompetencija razvijanjem ToT (Trening trenera) programa koji nas vodi do razvoja veština kod seoskih domaćina. Poslednjeg dana 14. Decemra 2022. godine sa početkom u 15h uz podršku Ambasade Španije u Beogradu predvidjena je prezentacija projekta i postignutih rezultata.

Teme