Agro Svet

Očekuje se povećanje kineske uvozne tražnje za sojom i kukuruzom

Foto: Pixabay.com

Početak nedelje doneo je pad cena u Čikagu. Nedostatak konkurentnosti američke robe na međunarodnoj sceni dovodi do negativnog cenovnog trenda. Krajem nedelje primetan je trend rasta. Očekuje se povećanje kineske uvozne tražnje za sojom i kukuruzom, usled popuštanja kovid mera.


Vremenske prilike se smatraju povoljnim u Francuskoj, sa 98% ozime pšenice ocenjene dobro do odlično. EU je do 4. decembra izvezla 14,49 miliona tona pšenice, u odnosu na 14 miliona tona prošle sezone. Francuska je izvezla 5,89 miliona tona. Uvoz kukuruza u EU je dostigao 12,65 miliona tona, što je znatno više od prošlogodišnjih 5,77 miliona tona. Uvoz uljane repice se takođe povećao na 3,1 milion tona.
U Brazilu, setva soje se procenjuje da je završena 93% i uslovi se smatraju povoljnim. To sugeriše rekordan rod, možda i preko 150 miliona tona.
U Argentini, nedostatak vode je ostavio posledice po žetvu pšenice 2022. Trenutne procene su između 10 i 11 miliona tona, što je polovina prošlogodišnjeg roda. Setve kukuruza i soje kasne značajno.

Teme