Ratarstvo

EGIPAT želi srpsku pšenicu

Foto: Pixabay.com

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković razgovarala je sa ambasadorom Egipta u Srbiji Baselom Salahom o daljem unapređenju saradnje dveju zemalja u oblasti poljoprivrede, pri čemu je egipatska strana pokazala najveće interesovanje za uvoz pšenice i voća iz Srbije.


U razgovoru je postignuta saglasnost o tome da je jedan od prioriteta uspostavljanje sporazuma o slobodnoj trgovini, koji bi omogućio da cene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda budu konkurentnije, posebno u sektoru voća, koji je pogođen visokim carinama, navedeno je na sajtu Vlade Srbije.ž
Tanaskovićeva je iskazala zahvalnost na tome što je Egipat prepoznao potencijal srpske poljoprivrede i pružio šansu našoj zemlji za izvoz pšenice i voća u tu zemlju i dodala da se nada da ćemo dobiti priliku da proširimo saradnju i na goveđe i mlečne proizvode.
Ona je istakla da je saradnja dveju zemalja značajno unapređena u prethodnom periodu, što potvrđuje poseta egipatskog predsednika Abdela Fataha El-Sisija Srbiji početkom ove godine, nakon 30 godina, kada su Srbija i Egipat potpisali 13 sporazuma.
Ministarka je još jednom naglasila zahvalnost Srbije Egiptu zbog stava prema Kosovu kao zamrznutom priznanju i neglasanju za članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.


Salah je ukazao na to da poljoprivreda za Egipat predstavlja jedan od najznačajnijih resora kada je reč o saradnji sa Srbijom.
Ambasador Egipta je istakao da su poljoprivredno-prehrambeni proizvodi iz Srbije koji se plasiraju na tržište Egipta visokokvalitetni, posebno kada je reč o zrnu pšenice.
Takođe, Egipat je zainteresovan za plasman citrusa na srpsko tržište, kao i za saradnju u oblasti zaštite bilja, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Teme