Agro Svet

ČIKAŠKA BERZA Cena kukuruza u padu zbog povećanog izvoza ove žitarice iz Brazila, na Evronekstu pad cena zbog ekonomske recesije i konkurentnosti ruske robe

Foto: Pixabay.com

Cena kukuruza u Čikagu našla se na najnižem nivou u više od nedelju dana, usled povećanog izvoza ove žitarice iz Brazila. Brazil je na putu da više nego duplira isporuke do rekordnog nivoa. S druge strane, dobra tražnja iz Kine utiče na kretanje cene kukuruza.

Krajem nedelje cene svih roba su rasle zbog strahova od nepovoljnih vremenskih prilika za ozimu pšenicu u SAD, ali i povratka suvog i toplog vremena u Argentini. Cena soje podržana je izvoznim aktivnostima. Kina je uvezla 6,9% manje u novembru 2022., u odnosu na godinu dana ranije. Krajem nedelje, cena soje u Čikagu je snižena usled kiše u Argentini.
Na tržištu Evroneksta primetan je pad cena usled ekonomske recesije i konkurentnosti ruske robe. Vremenske prilike izgledaju povoljne za ozime useve u Evropi. Krajem nedelje se beleži rast cena svih roba, iako je aktivnost smanjena zbog praznika koji predstoje.

Teme