Inovacije

Institut BioSens pozvao je inovativne startape iz IT i poljoprivrednog sektora da učestvuju u trećem izdanju akceleratora, rok za prijavu 1. februar

Institut BioSens na EXPO 2020 Dubai Foto: Danijela Nišavić

Institut BioSens pozvao je inovativne startape iz IT i poljoprivrednog sektora da učestvuju u trećem izdanju akceleratora i na taj način nastavlja dobru praksu pružanja podrške inovativnim preduzetnicima u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede. Rok za prijavu je 01. februar 2023.

BioSens akcelerator je prvi na ovim prostorima isključivo usmeren ka domaćim tehnološko-inovativnim kompanijama, koje svoj dalji razvoj vezuju za sektor poljoprivrede i hrane.

Kroz intenzivne obuke, lično mentorstvo i pristup BioSens istraživačkim resursima, BioSens akcelerator će pružiti mogućnost domaćim IT preduzetnicima da kroz razvoj novih rešenja, kao i unapređenje postojećih, doprinesu digitalizaciji poljoprivrede.

Program će okupiti više od 20 mentora iz zemlje i inostranstva, koji će svojom ekspertizom, iskustvom, kontaktima i idejama pomoći novim tehnološkim preduzetnicima da testiraju izvodljivost i održivost svoje poslovne ideje i digitalnih rešenja, i da svoje ideje i proizvode pretvore u održiv poslovni poduhvat.

Podrška ICT Hub-a Srbija Inovira

Unapređenje u odnosu na prethodna izdanja se, pored značajnog unapređenja u resursima koji su na raspolaganju startapima i podršci koju pruža H2020 projekat ANTARES, ogleda i u podršci koju akcelerator ove godine dobija od projekta ICT Hub-a Srbija Inovira, koji finansira USAID.

Iako su se prethodna izdanja akceleratora pokazala veoma uspešnim, mi konstantno težimo unapređenju programa i kvaliteta podrške koju pružamo startapima. Program će se i dalje oslanjati na široku BioSens ekspertizu u oblasti digitalne poljoprivrede, resurse Instituta BioSens koji stoje na raspolaganju polaznicima, kao i na intenzivan trening program. Pored toga, ove godine smo udružili snage sa projektom Srbija Inovira koji finansira USAID , a pristup resursima koje pruža centralno mesto projekta – Superklaster – biće značajna dodata vrednost akceleratoru“, kaže Milica Trajković, rukovodilac Centra za inovacije i razvoj poslovanja Biosens Instituta.

Kojim startatima je namenjen program

Program će biti realizovan tokom tromesečnog kursa na proleće 2023, u periodu od marta do juna, a namenjen je startapima koji se:

  • Bave se razvojem i primenom inovacija i IT rešenja za poljoprivredu i prehrambeni sektor;
  • Rešavaju realan problem na tržištu tako što rade na unapređenju već postojećih rešenja ili digitalizaciji prethodno analognih rešenja.

Za učešće u programu biće odabrano do deset startapa. Rad će se odvijati kroz dve nedeljne radionice (uživo i onlajn) koje će držati stručnjaci sa iskustvom, a veliku ulogu imaće i tematski susreti, sastanci i druga dešavanja. Pored mentorske podrške, timovi će imati i naučnu podršku BioSens Instituta u prenošenja znanja, pristupu neophodnim setovima podataka, naučno-istraživačkoj opremi, i/ili test farmama – resursima koji su im neophodni za razvoj digitalnih proizvoda.

Najbolji timovi imaće priliku da učestvuju na velikom regionalnom završnom događaju (Demo Day), gde će predstaviti svoju ideju pred internacionalnom publikom i internacionalnom mrežom investitora.

Prijave otvorene do 1. februara

Prijave za treću generaciju BioSens akceleratora otvorene su do 1. februara 2023. godine. Za prijavu je neophodan pitch deck od 10 slajdova i popunjena prijava. Detaljnije informacije o BioSens programu i samom procesu prijave možete pronaći na zvaničnom sajtu – http://accelerator.biosense.rs/.

BioSens tim pruža podršku potencijalnim aplikantima i tokom procesa pripreme prijave za akcelerator. Zbog toga je za sredu, 28. decembar od 10 sati zakazan onlajn Otvoreni dan tokom koga će potencijalni učesnici moći da dobiju odgovore na pitanja o procesu prijave i detaljima rada u akceleratoru. 

O BioSens Institutu i H2020 ANTARES projektu

——

BioSens Institut je javna naučnoistraživačka ustanova i evropski centar naučne izvrsnosti koji se fokusira na razvoj digitalnih tehnologija i njihovu primenu u poljoprivredi. BioSens je pionir digitalne transformacije poljoprivrede u Srbiji BioSense ukršta dva najperspektivnija sektora u Srbiji: Informacione tehnologije i poljoprivredu. https://biosens.rs/

H2020 ANTARES projekat ima za cilj da razvije Institut BioSens u Evropski centar izvrsnosti (CoE) za napredne tehnologije u održivoj poljoprivredi. Cilj je da Institut isporuči disruptivna digitalna rešenja evropskom poljoprivrednom sektoru, podstakne istraživačku izvrsnost, stimuliše preduzetništvo i zapošljavanje na regionalnom nivou i obezbedi dovoljno bezbedne hrane za rastuću globalnu populaciju. https://antaresproject.eu/

Srbija Inovira je četvorogodišnji projekat posvećen jačanju ekonomije uz pomoć inovativnih rešenja za delove privrede sa najvećim razvojnim potencijalom. Pokrenut od strane ICT Hub-a uz podršku USAID-a, projekat ima za krajnji cilj osnaživanje privrede Srbije kroz razvoj inovacija. Centralno mesto projekta predstavlja Superklaster – globalno potvrđeni biznis model čijom ćemo primenom u lokalnom okruženju doći do željenih rezultata. https://srbijainovira.rs/

Teme