Selo&Planina&Grad

MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU Ove godine kupljeno 980 kuća

Večite seobe Foto: Ljiljana Čvorović

Ministarstvo za brigu o selu saopštilo je da je ove godine sprovelo tri programa ukupne vrednosti 1,2 milijarde dinara, od kojih je najzapaženiji program kupovine seoskih kuća sa okućnicom, u čijoj realizaciji je kupljeno 980 kuća.

Za realizaciju drugog programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništva u 2022. godini izdvojeno je 120 miliona dinara, a novac za nabavku ovih vozila dobilo je 17 lokalnih samouprava.

Treći program podrazumeva finanisanje organizacije manifestacije „Miholjski susreti sela“, za šta su ove godine izdvojena 43 miliona dinara, pri čemu je sredstva za organizovanje jednodnevne ili višednevne manifestacije dobilo 87 gradova i opština.

Plan je da se i sledeće godine nastavi sa ova tri programa, ali da se realizuje i novi program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja zadruga, saopštilo je Ministarstvo.

Ovaj program sprovođen je četiri godine preko Kabineta ministra za regionalni razvoj, a 2021. godine preko Ministarstva za brigu o selu.

Za 2023. godinu planiran je i program adaptacije ili rekonstrukcije domova kulture ili zadružnih domova u selima u moderne, multifunkcionalne objekte koji bi seoskom stanovništvu trebalo da približe zdravstvenu zaštitu, neophodne administrativne usluge, kulturne sadržaje i drugo.

Program pokretanja privrednih aktivnosti na selu biće usmeren ka obnovi starih zanata, samostalnih radnji, seoskog turizma i svih delatnosti koje su potrebne za normalno funkcionisanje sela.

Teme