Agro Svet

Jačanje evra loše utiče na EU izvoz, blagi rast cena na Evronekstu

Foto: Delta Agrar

U Argentini očekuje se smanjenje proizvodnje soje, usled nedostatka vode. Berza Rosario je snizila svoju procenu proizvodnje soje na samo 37 miliona tona u odnosu sa prethodnom procenom od 49 miliona tona. Pored toga Kina bi mogla ponovo da krene sa kupovinama, te to utiče na kretanje cene soje u Čikagu.


Cene pšenice nastavile su sa padom u Čikagu, kao rezultat slabih izvoznih aktivnosti i očekivanja većih površina u izveštaju USDA. Cena kukuruza podržana je očekivanim sniženjem proizvodnje u Argentini, gde je nedostatak vode ostavio posledice po prinose. Brazil je u januaru izvezao skoro 2 miliona tona soje i 5 miliona tona kukuruza. Prema berzi Rosario, procena proizvodnje kukuruza je snižena sa 55 na 45 miliona tona.
Cene žitarica nastavile su sa padom na Evronekstu, zbog velike konkurencije na međunarodnoj sceni. Jačanje evra loše utiče na EU izvoz.
Krajem nedelje beleži se blagi rast cena, koji ostaje ograničen zbog konkurentnosti crnomorske robe, koja je i dalje relevantna.
Nakon što je Australija imala rekordan rod ove godine, prognoze su optimistične i za Indiju, usled povoljnih vremenskih prilika.

Teme