Banke

SVET PUN SRCA JE SVET PUN PRILIKA Donacija inovativnog domaćeg patenta „tečnog drveća“ najzagađenijim opštinama u Srbiji

Liquid 3 tečno drvo Foto: Institut za multidisciplinarna istraživanja

Svet pun srca je svet pun prilika, parola je pod kojom ćeNLB Komercijalna banka donirati Liquid 3 tečno drvo – potpuno novo rešenje za prečišćavanje vazduha, inovaciju Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu – dvema najzagađenijim opštinama u Srbiji. Ukupna vrednost donacije ovih prvih urbanih foto-bioreaktora, osmišljenih tako da uklanjaju ugljen-dioksid i čestično zagađenje u sredinama gde su njihove koncentracije najveće i gde nema dovoljno prostora za sadnju drveća, iznosiće skoro šest miliona dinara.

Akcija je deo šire regionalne inicijative, u okviru koje će sve banke-članice NLB Grupe podržati različita udruženja, humanitarne organizacije i ugrožene grupe u ukupnom iznosu od gotovo 59 miliona dinara.

„Sa sedištem i isključivim strateškim fokusom na Jugoistočnu Evropu, naša matična NLB Grupa ima jedinstven geografski otisak. Osim što je vodeća finansijska grupacija u regionu, prepoznata je i kao pionir održivog poslovanja koji je utkan u sam DNK svih njenih članica, uključujući i NLB Komercijalnu banku, koja predstavlja njene principe na najvećem regionalnom tržištu. U prethodnoj godini intenzivno smo radili na ostvarenju ciljeva održivog poslovanja i za kratko vreme uspeli da obezbedimo snabdevanje električnom energijom isključivo iz obnovljivih izvora, kao i da u potpunosti digitalizujemo proces nabavke. Naredni korak je instalacija solarnih panela, uvođenje električnih bicikala za zaposlene, kao i zamena celokupnog voznog parka električnim i hibridnim automobilima. Uporedo sa internim aktivnostima, nastavljamo snažnu podršku razvoju zelene agende kroz plasman održivih proizvoda građanima i privredi, ali i društveno odgovorne akcije, poput donacije „tečnog drveća“, istakao je Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke.

Napomenuo je da će u narednim danima zaposleni Banke, na osnovu različitih kriterijuma, poput zagađenosti, industrijske aktivnosti, intenziteta saobraćaja, daljinskog grejanja, ali i odsustva uslova za pošumljavanje, odabrati dve opštine, kojima će donirati tečno drveće.

Tečno drvo, izum tima domaćih naučnika, nagrađeno je kao jedno od najboljih inovativnih i klimatski pametnih rešenja u okviru projekta Programa Ujedinjenih nacija za razvoj. U pitanju je akvarijum, ispunjen sa šest stotina litara vode i algama, koje vezuju ugljen dioksid i putem fotosinteze prečišćavaju vazduh i proizvode čist kiseonik. Ujedno, ovaj sistem je multifunkcionalan – napravljen je kao klupa, punjač za mobilne telefone i noćno svetlo, a ima i solarnu ploču, što omogućava da za svoj rad koristi obnovljiv izvor energije.

„Kombinovanjem znanja iz različitih oblasti, razvili smo ekološko rešenje, koje ima kapacitet da postepeno izmeni, ne samo životnu sredinu, već i svest ljudi o značaju ekologije i nauke. Kao prvi ikada urbani foto-bioreaktor, naše tečno drvo pobudilo je veliko interesovanje kako domaće, tako i strane javnosti i svetskih medija. Podrška NLB Komercijalne banke koja je usledila za nas je najbolji vetar u leđa da nastavimo da razvijamo ovaj jedinstveni koncept i učinimo ga još dostupnijim i rasprostranjenijim u budućnosti. Tako ova donacija nije samo pravi korak u pravcu čistijeg vazduha i zdravije životne sredine, već i u razvoju čitave domaće scene, kada su u pitanju zelene tehnologije“, izjavio je dr Ivan Spasojević sa Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu.

Prvi urbani foto-bioreaktor u Srbiji – Liquid 3, postavljen je prošle godine ispred zgrade Opštine Stari grad u Beogradu. Kao jedinstvena fuzija dizajna, biologije i biotehnologije nagrađen je za najbolju inovaciju i podržan zajedno sa još 10 inovativnih i klimatski pametnih rešenja u okviru projekta Lokalni razvoj otporan na klimatske promene, koji je sproveo Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Teme