Drugi pišu...

Domaći traktor od 100.000 evra, uređaj za uništavanje ambrozije, organska proizvodnja – Retrospektiva 2022, investicije u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije

Foto: Danijela Nišavić

Autor: eKapija

Povećanje cena hrane, rat u Ukrajini, prekinuti lanci snabdevanja – obeležili su prošlu godinu kad je reč o poljoprivredi. Ipak, bilo je i dobrih vesti – otvarane su nove fabrike u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, proširivani stari pogoni, a velike kompanije kojima poljoprivreda nije primarna oblast, nastavljaju da ulažu u agrar, dok se svaki njihov korak pomno prati, piše u tekstu eKapije.

Veliku pažnju javnosti izazvali su domaći projekti, poput traktora koji će se proizvoditi u fabrici Majevica kod Bačke Palanke i uređaja za uništavanje ambrozije.

Ovo su priče koje su izazvale najviše pažnje korisnika eKapije.

1. Domaći Majevica traktor

Fabrika Majevica kod Bačke Palanke planira od 2023. godine linijsku proizvodnju jedinog domaćeg traktora u Srbiji. Traktor će biti u prodaji isključivo u paketu sa radnim mašinama i nabavka traktora sa sedam radnih mašina neophodnih za rad svakog poljoprivrednog gazdinstva biće oko 100.000 evra. Ovo je projekat razvijan isključivo sredstvima Majevice i radom zaposlenih u ovoj domaćoj kompaniji.

U planu je traktor od 90 konjskih snaga namenjen za mala i srednja gazdinstva, za sve agrotehničke mere.

2. Ambrozer uređaj za uništavanje ambrozije

Uporni korov zbog kojeg kijate, kašljete, nadražene su vam sluznice: Ambrozija Foto: Pixabay.com

Elektroinženjer, inovator i preduzetnik Miloš Stanković, patentirao je „Ambrozer“ uređaj za uništavanje korova koji pomoću radio-frekvencije i struje, bez hemijskih jedinjenja i pesticida, uništava korov u korenu, ekološkim putem.

Stanković je podneo prijave (PCT) za patent u 148 zemalja dokazujući da njegov proizvod ne postoji nigde na svetu i ima industrijsku primenu. U Srbiji ima 600.000 poljoprivrednih gazdinstava, ističe Stanković, navodeći da „Ambrozer“ može da pomogne organskim proizvođačima, kao i opštinama i gradovima.

3. Poljoprivredni kompleks porodice Login kod Zrenjanina – 4000 ha

Kompanija LoginEKO iz Slovenije u centar pažnje došla je nakon što je u užoj i široj okolini Zrenjanina kupila više od 4.000 hektara zemljišta, na kojima planira da se bavi organskom proizvodnjom. Njen osnivač, i vlasnik fondacije Login5, Samo Login, ističe da im je osnovni zadatak da zdrava hrana bude pristupačna svima.

U intervjuu za eKapiju Login govori o svom razvojnom putu i o tome kako je stigao „od softvera do njive“, šta je to što ova dva pojma spaja i kako vidi ulogu menadžera.

4. Projekat Agrosolar Kula

Potpisivanjem memoranduma o razumevanju sa kineskom kompanijom PowerChina, kompanije Fintel Energija i MK Group zvanično su započele realizaciju zajedničkog projekta Agrosolar u Kuli. Nakon što su se pozicionirale kao lideri u proizvodnji struje iz energije vetra, započinju pionirski poduhvat koji koristi energiju sunca i u isto vreme omogućava održivu poljoprivrednu proizvodnju ispod solarnih panela. U pitanju je prvi projekat ovog tipa na Balkanu i najveći u Evropi, a vrednost investicije iznosi 340 miiona evra.

5. Poljoprivredni kompleks Milana Mačvana

„Samo kupuj zemlju“ – savet je koji je tadašnji košarkaš Hemofarma Milan Mačvan dobio od jednog bankara još 2009. godine. Tada to nije shvatao ozbiljno, ali danas mu je poljoprivreda postala profesija.

Sa porodicom je ušao u poljoprivredu 2016. godine, prvo je počeo proizvodnju lešnika, pa trešnji, a onda ulazi i u ratarstvo – sada imaju preko 120 hektara kukuruza i 25 hektara pšenice.

6. Nestle fabrika Surčin

Kompanija Nestle obeležila je u februaru završetak prve faze izgradnje nove fabrike u Surčinu. Novi pogon koristiće lokalno uzgajanu soju i biće namenjen proizvodnji Garden Gourmet portfolija na bazi biljaka. Planirani proizvodni kapacitet fabrike je 12.000 tona godišnje, a izvoz je planiran u Francusku, Nemačku, Holandiju, Italiju, Španiju i Veliku Britaniju. Nova fabrika prostiraće se na 18.440 kvadratnih metara i nalazi se nadomak postojeće Nestlé fabrike u Surčinu, koja radi od 2012. godine. Početak proizvodnje u novoj fabrici planiran je za poslednji kvartal 2022. godine.Nestle fabrika (Foto: D.A. Dizajn arhitektura/Projekat, screenshot)

7. TIM fabrika traktora

Mnogo poljoprivrednika je zvalo konstruktora iz stare fabrike IMT-a Petra Grbića, jer nisu imali kome da se obrate, u nadi da bi možda on mogao da pokrene inicijativu da se napravi nova TIM fabrika. Posle dobrog odziva i mnogo poziva seljaka nakon njegovih pojavljivanja na televiziji i društvenim mrežama, odlučio se za taj korak.

Okupio je tim inženjera koji su počeli da projektuju isključivo najsavremenije mašine na svetu koje trenutno postoje. Plan je da se sve, osim motora, što je IMT radio, radi i u novoj fabrici.

8. Fabrika Api trade za proizvodnju suplemenata za pčele Leskovac

Firma Api trade iz Leskovca već 20 godina proizvodi tečnu i čvrstu hranu i zaštitna sredstva za pčele i izrađuje satne osnove, a sada širi proizvodne kapacitete pokretanjem pogona u Leskovcu na oko 700 m2, što će biti najveća fabrika u Srbiji za proizvodnju suplemenata za pčelarstvo. Kako za eKapiju kaže Zvonimir Vasić, vlasnik i osnivač ove firme sa 15-ak zaposlenih, pčelarstvo u Srbiji cveta i potražnja za njihovim proizvodima je sve veća.

9. Continental Tobacco pogon za proizvodnju mađarskih instant supa i zdrave hrane Šimanovci i Subotica

Kompanija Continental Tobacco doo Beograd gradiće u Šimanovcima i Subotici pogone za proizvodnju supa, kaša i zdrave hrane.

Kako je za eKapiju rekao direktor ove firme Marko Devrnja, investicija je vredna 14 miliona evra.

– Na ukupno 15.000 m2 gradiće se skladišni prostor za iznajmljivanje i proizvodni objekti. Još nismo sigurni da li ćemo razviti svoj brend za koji imamo ideju da se zove On my way, ili ćemo kupiti jedan mali brend koji već postoji na našem tržištu, donekle poznat, sa kojim bismo onda nastavili pozicioniranje – navodi naš sagovornik.

10. Nova fabrika Smokija Beograd

Emil Tedeski Foto: Atlantic Grupa

Prilikom potpisivanja ugovora o produžetku saradnje „Arene“ i „Atlantik Štarka“, najavljena je nova investicija „Atlantik grupe“ u Beogradu – fabrika „Smokija“ u Ulici Peke Dapčevića.

– Zaključno sa 2025. godinom, od 2020. godine ukupne kapitalne investicije naše kompanije iznosiće više od 80 miliona evra, a do danas smo investirali već pola te sume – istakao je Emil Tedeski, predsednik Uprave „Atlantik grupe“.

Predstavili smo vam 10 investicija koje su privukle najviše pažnje naših čitalaca kada je reč o poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Svakako pogledajte kompletnu listu OVDE.

Teme