Voćarstvo i vinogradarstvo

Otvoren 4. SAJAM VOĆARSTVA, POVRTARSTVA I VINOGRADARSTVA AGRO BELGRADE 2023 Više od 500 izlagača iz Srbije i okruženja

Izlagači 4. Agro Belgrade 2023.

Na Beogradskom sajmu je otvoren Agro Belgrade 2023, četvrti sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva. Ovaj vodeći regionalni sajamsko-konferencijski događaj već je prepoznat kao mesto poslovnih prilika, sticanja znanja i povezivanja za predstavnike industrije voća, povrća i vina. Agro Belgrade 2023 se organizuje uz podršku Projekta ,,Velika mala privreda” koji finansira USAID, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Sekretarijata za poljoprivredu grada Beograda i NALED-a, dok je zemlja partner Kraljevina Holandija.

Agro Belgrade 2023 je otvorila ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Jelene Tanasković, koja je tom prilikom izjavila: „Ponosna sam i srećna sto imam priliku da vas pozdravim sa ovog mesta i što je jedna ovakva manifestacija okupila veliki broj ljudi na jednom mestu i tako predstavlja Srbiju u pravom svetlu, u poljoprivrednom svetlu gde ona jeste i gde pripada. Želim našim proizvođačima uspešne naredne dane, da što više poslova sklope i da izađu iz lokalnih okvira i nađu svoje mesto na novim, inostranim tržištima, upravo gde i pripadaju. Ministarstvo poljoprivrede je tu za naše proizvođače, da ih podrži svojim budžetom, a onda i svim drugim što je neophodno da bi naši proizvodi ugledali svetlo dana u Evropi i u svetu.“

„Beograd je u naredna tri dana regionalni centar i mesto okupljanja svih onih koji se bave  voćarstvom, povrtarstvom i vinogradarstvom,” rekao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić na otvaranju sajma Agro Belgrade. „Beograd ima više od 153.000 hektara korišćenog poljoprivrednog zemljišta i više od 30.000 poljoprivrednih gazdinstava. Preko sekretarijata za poljoprivredu, uložili smo velika sredstva u razvoj proizvodnje hrane s ciljem da se ona podigne na viši nivo kako bi bila snažnija, konkurentnija i savremenija,” dodao je gradonačelnik Šapić.

Ambasador SAD-a u Srbiji, Kristofer Hil istakao je: „Stalno se govori o sektorima visoke tehnologije i energetike, ali treba više govoriti o poljoprivredi jer je to budućnost Srbije. Srbija je u poziciji da iskoristi svoj položaj u neposrednoj blizini evropskog tržišta od 300 miliona kupaca i ne samo da nastavi da razvija svoju poljoprivredu, već i da razvija regionalnu saradnju i ostvari veliki uticaj u izvoznoj sferi. Sjedinjene Države su veoma ponosne na svoju tradiciju u poljoprivrednoj proizvodnji. Takođe smo ponosni i na podršku koju pružamo Srbiji u ovom sektoru, naročito kroz projekte Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, da bi napredovala na svom putu ka EU i nastavićemo da joj pružamo podršku i dalje, nakon što postane članica EU.”

Kao i prethodne godine, otvaranju i obilasku izlagača su prisustvovali i ministri poljoprivrede iz regiona, Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Ljupčo Nikolovski, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Severne Makedonije. Ove godine, posetiocima su se obratili i Vladimir Joković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore i Joost Reintjes, ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji.

Na sajmu učestvuje više od 500 izlagača iz Srbije i regiona, među kojima su proizvođači svežeg, smrznutog i prerađenog voća, povrća i grožđa, potom poljoprivredne mehanizacije i opreme, rasadnici, semenske i hemijske kuće, kao i druge kompanije iz industrije.

Agro Belgrade 2023 biće otvoren za posetioce do 28. januara, a tokom tri dana sajma u Hali 1a Beogradskog sajma održavaju se brojne panel diskusije sa temama ključnim za industriju, kao što su perspektive tržišta u 2023. godini, prilagođavanje na uticaj klimatskih promena, razvoj radne snage, digitalizacija poljoprivrede, finansiranje, transport, kao i mnoge druge. O njima će govoriti više od 20 stručnjaka i predstavnika domaćih i stranih kompanija, institucija i organizacija relevantnih za oblasti voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva. Agendu konferencije možete pogledati na sledećem linku: https://agrobelgrade.com/agenda2023/.

Na regionalnom sajmu voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva „Agro Belgrade 2023“, četvrtom po redu, koji je otvoren u Beogradu, predstavilo se više od 500 izlagača iz Srbije i okruženja. Sajam koji traje do subote, 28. januara, ima izložbeni prostor od 30.000 m2.


Među glavnim izlagačima su proizvođači svežeg, smrznutog i prerađenog voća, povrća i grožđa, potom poljoprivredna mehanizacija popularnih brendova, sistemi za navodnjavanje, sistemi protivgradne zaštite, rasadnici, semenske i hemijske kuće, kao i kompanije iz drugih segmenata neophodnih za uspešno bavljenje ovim granama poljoprivrede.

Posebna pažnja biće posvećena tržištu voća i povrća, a u okviru ovog panela govoriće predstavnici velikih evropskih i domaćih lanaca, kupaca i distributera.
Jedna od glavnih tema biće klimatske promene i njihov uticaj na promene u proizvodnji voća i povrća.

Teme