Agro Svet

Rekordan rod soje i kukuruza u Argentini, rast cene kukuruza, soje i pšenice na berzi u Čikagu, u Rusiji manje zasejanih površina ozimnih useva

Foto: Pixabay

Povoljne kiše i Argentini i snežne padavine u SAD koje se smatraju povoljnim za uslove uticale se su na blago snižavanje cena. AG Rural procenjuje da je brazilska žetva soje dostigla 1,8% u poređenju sa prošlogodišnjih 4,7% do istog datuma. Rod soje se procenjuje na 152,9 miliona tona, dok se rod kukuruza procenjuje na 123,9 miliona tona, što je za oba useva rekordan nivo. Cene kukuruza su na berzi u Čikagu beležile rast usled povećanih izvoznik aktivnosti. Cene pšenice i soje su takođe rasle.


Pad cena na Evronekstu početkom nedelje, omogućava francuskoj robi da obnovi konkurentnost, uprkos jakom kursu evra.
U EU, uvoz uljane repice do sada je dostigao 4,26 miliona tona, u odnosu na 3,02 miliona tona prošle sezone. Izvoz meke pšenice je dostigao 18,14 miliona tona što je 6% viši od 17,1 milion tona prošle sezone. Različite monetarne politike između SAD i EU doprinose jačini evropske valute, što je nepovoljno za EU izvoz.
Prema Ministarstvu poljoprivrede Rusije, 94% ozimih useva se smatra da je u dobrom stanju. Međutim, zasejane površine su manje nego prethodne godine.
U Indiji, vlasti puštaju 3 miliona tona pšenice iz državnih rezervi na domaće tržište da bi ograničile inflaciju.

Teme