Selo&Planina&Grad

I ove godine VELIČANSTVENO trail takmičenje JAHORINA ULTRA TRAIL u julu „ZA MALE BOGOVE IZ DOLINE HEROJA“

Foto: OC Jahorina

Mesto susreta izazova i lepote na Jahorini u letnjim mesecima 2023. godine, sada već deveti put zaredom, biće veličanstveno trail takmičenje Jahorina Ultra trail. Ono je epicentar najvažnijih trail takmičenja u julu u regionu, koje će se na ovoj olimpijskoj planini u 2023. godini održati 22. i 23. jula, a koje će istovremeno predstavljati i svojevrstan dragulj letnje ponude sadržaja istinskog mondenskog skijališta u zimskim mesecima, Olimpijskog centra Jahorina.

„Za male bogove iz Doline Heroja“ slogan je ovog veličanstvenog trail takmičenja koji već nekoliko godina beži preko 400 učesnika iz više od 20 zemalja sveta, a koji će najbolje opisati njegovu novu trku, MASTERS trku. Ona će predstavljati najzahtevniju trku jahorinskog trail spektakla u 2023. godini, za koju će se kvalifikovati 10 takmičara sa najboljim rezultatima iz ULTRA trke i 5 takmičara sa najboljim rezultatima iz MAXI trke.

MASTERS trka je svoj start pronašla na Tjentištu, u srcu Doline Heroja, i svoje učesnike će trasom voditi preko najviših i najzahtevnijih vrhova bosanskohercegovačkih planina. Samim tim, predviđena je za učesnike sa prethodno ostvarenim najboljim trail rezultatima, iza kojih se kriju najveći napori i nemerljivo iskustvo na trail stazama. Dužinom od čak 150 kilometara i kumulativnom visinskom razlikom od preko 7.700 metara, MASTERS trka će predstavljati jednu od najizazovnijih trail trka na području Jugoistočne Evrope a, s obzirom da „čeka“ najizdržljivije iz jula, ista će se održati u oktobru. Tačan datum i vremensko ograničenje ove trke biće naknadno objavljeni.

Tu su i, naravno, 4 prepoznatljive, standardne trke Jahorina Ultra trail događaja: ULTRA, MAXI, MIDI i MINI.

Najduža, ipak, sa sobom nosi novitete koji će obradovati sve učesnike. Reč je o ULTRA trci, čija će se nova startna tačka u julu naći u kultnom gradu Višegradu, a koja će se svojom trasom protezati preko najlepših planina Bosne i Hercegvoine, u dužini od čak 140 kilometara.​ ULTRA trka će početi u Andrićgradu, kulturnom centru i etno-selu koji se nalazi na samom ušću rijeka Drine i Rzav, odakle će njena staza sve učesnike voditi preko čuvene ćuprije na Drini, kao i prekrasne bosanskohercegovačke krajolike, guste šume, planine i doline, sa nekoliko prekrasnih pogleda. Jedinstven užitak za najspremnije učesnike, zar ne?!

MAXI trka namenjena je iskusnijim trail trkačima, kao i onima koji po prvi put pokušavaju ući u ULTRA prostor. Počeće u Rogatici, malom gradu okruženom prekrasnim krajolikom, odakle njene učesnike očekuje izazov dug 70 kilometara, a koji vodi do olimpijske planine Jahorine. Prelazeći nezaboravne predele, guste šume i doline, prolazeći kroz mala sela, učesnici će doživeti prirodu u njenom najlepšem izdanju. Na svom putu ka visoravni Gola Jahorina i samom vrhu ove planine susrešće se i sa velikim brojem prekrasnih životinja kojim je ovaj predeo ispunjen.

Prepoznatljiva trka devetog izdanja Jahorina Ultra trail-a, kao i svih dosadašnjih, zasigurno je MIDI, koja predstavlja pravu poslasticu za trail trkače i entuzijaste koji žele izazovnu trku, prepunu raznolikih pejzaža. Ova 27 kilometara duga trka predstavljaće kružnu rutu, koja će svoj start, ali i cilj, pronaći upravo na Jahorini. Sve učesnike MIDI trke celom dužinom njene trase pratiće prekrasni pogledi na okolnu prirodu, a uske, šumske staze do posljednjeg uspona prije samog cilja. Jeste li spremni za MIDI izazov?

MINI trka istinski je dragulj Jahorina Ultra trail-a 2023. Namenjena je porodicama i rekreativcima, odosno, pojedincima koji „nemaju puno kilometara pod pasom“, ali ipak žele osetiti uzbuđenje staze. Sa najviše tačke njene trase pogled se zaustavlja na predivnom kompleksu obližnjih planina, ali i konturama dalekih planina, što čini momenat prelaska visoravni Gole Jahorine nezaboravnim. MINI trka svojom težinom spada u trke lakšeg tipa, ali je to ne čini nimalo manje atraktivnom stazom. Ona, već deveti put zaredom, dužinom od 10 kilometara, predstavlja savršen izbor za trkače koji se po prvi put upoznaju sa trail trčanjem. 

Start sve četiri prepoznatljive trke Jahorina Ultra trail događaja zakazan je za 22. jul, 2023. godine.

Učešće u Jahorina Ultra trail-u mogu potražiti kako rekreativni, tako i profesionalni trkači. Takmičenje će predstavljati dvodnevnu manifestaciju koja će svojim stazama povezati Jahorinu sa ostalim delovima BiH, s ciljem promocije prirodnog, kulturnog, istorijskog i olimpijskog nasleđa.

Teme