Ratarstvo

JTI INTERNATIONAL počeo ugovaranje proizvodnje duvana, a osim VIRDŽINIJE i BERLEJ Prošlogodišnji prinos 1.800 kg/ha, zbog ekstremnih vremenskih uslova dodatnih 21 dinar po svakom predatom kilogramu duvana bez obzira na kvalitet

Foto: Pixabay.com

JTI International počeo je sa ugovaranjem proizvodnje duvana za 2023. godinu, a osim tipa Virdžinija od ove godine ponovo ugovara i duvan tipa Berlej. U 2022. JTI je ugovorio proizvodnju sa oko 300 proizvođača na teritoriji Srema, Mačve i Južnog Banata i imao prosečni prinos svojih proizvođača od oko 1.800 kg/ha, na nešto više od 1.900 ugovorenih hektara i otkupljenih preko 3.400 tona duvana. Usled lošijeg kvaliteta roda, zbog ekstremnih vremenskih uslova, kompanija je na odlučila da dodatno pomogne proizvođačima u ovoj godini isplatom dodatnih 21 dinara po svakom predatom kilogramu duvana bez obzira na kvalitet.

„Cilj za ovu godinu je da u saradnji sa našim dugogodišnjim kao i novim proizvođačima proizvedemo najbolji mogući kvalitet i prinos. Naravno, kao i svih ovih godina u našim ugovorima se nalaze i otkupne cene koje su zasnovane na trenutnim troškovima proizvodnje. Tokom proizvodne godine prate se svi troškovi proizvodnje pa se pred početak otkupa revidiraju svi troškovi i u skladu sa tim i radi povećanje otkupnih cena, a sve sa ciljem da naši proizvođači budu zadovoljni kako bi mogli dalje da nastave sa proizvodnjom i povećaju istu ako su zainteresovani“, naglašavaju u JTI.

Foto: Pixabay.com

JTI sve proizvođače duvana sa kojima ima ugovorenu saradnju avansira u proizvodnji za sve troškove koji su potrebni da se proizvede duvan. Sav repromaterijal kao i novčani avans se daje bez kamate. Pored avansiranja proizvodnje JTI daje podršku proizvođačima u nabavci sušara, opreme za proizvodnju kao zalivnih sistema na period od 3 do 5 godina u dinarima i to bez zaračunate kamate.

Osim ekonomske održivosti proizvodnje duvana kompanija JT International vodi računa i o socijalnoj održivosti, kao i o zaštiti životne sredine tokom proizvodnje duvana. Sprovode obuke proizvođača da proizvode duvan u bezbednom radnom okruženju, da se odnose prema zaposlenima angažovanim u proizvodnji duvana na korektan način, te da primenjuju ekološki prihvatljivija sredstva za zaštitu bilja, i da prikupljaju ambalažni otpad od pesticida.

Proizvodna 2022. godina – više puta povećavana otkupna cena

I dok se očekuju zvanični podaci za 2022. koji će biti objavljeni nakon završetka prvog kvartala 2023. godine, ono što je poznato da je ove godine prosečan prinos kod proizvođača sa kojima je JTI imao saradnju iznosio 1.800 kilograma po hektaru. Prošla godina je bila veoma izazovna zbog ekstremnih vremenskih prilika manifestovanih kroz veoma sušni period u toku jula i početka avgusta nakon koga je usledio veoma kišovit period u drugom delu avgusta i tokom septembra. Sve ovo je uticalo i na kvalitet i na prinos ovogodišnjeg roda koji je lošiji u odnosu na 2021. godinu.

Proizvođači JTI su punom primenom agrotehnike uz adekvatno navodnjavanje na površinama koje imaju mogućnost zalivanja, a uz stalnu podršku JTI stručne službe ipak uspeli da iz ove proizvodne godine izvuku svoj maksimum.

„Jedan od ciljeva kompanije JTI International je bio i da naši proizvođači obezbede održiv prihod. Uz stalno praćenje troškova proizvodnje, koja se iz dana u dan povećavala usled promena cena repromaterijala, energenata za sušenje duvana kao i povećanja cene radne snage JTI je više puta u toku godine povećavao otkupne cene sa ciljem da naši proizvođači ostvare održivu proizvodnju. Usled lošijeg kvaliteta ovogodišnjeg roda naša kompanije je na kraju odlučila da dodatno pomogne našim proizvođačima u ovoj godini kroz isplatu dodatnih 21 dinara po svakom predatom kilogramu duvana bez obzira na kvalitet„, zaključuju u JTI International.

Teme