Agro Svet

Kiše usporile žetvu soje u Brazilu, zbog jačanja evra pale cene na Evronekstu

Foto: Danijela Nišavić

U Brazilu je soja skinuta sa samo 5% površina, u odnosu na prošlogodišnjih 10% u istom periodu. Ovo kašnjnje koje je posledica kiše takođe vodi ka kašnjenju setve kukuruza koja je dostigla 5% u odnosu na prošlogodišnjih 14%. Cene soje ponovo imaju koristi od nedostatka vode u Argentini i nade da će Kina ponovo početi da kupuje posle njihove Nove godine. Prema procenama StoneX, brazilski rod bi ove godine mogao da dostigne 154,2 miliona tona.


U Argentini povratak nedostatka vlage ponovo vodi ka snižavanju procena proizvodnje soje, koja se očekuje da bude 36 miliona tona. Nedavne kiše na jugu SAD su popravile rejting useva, koji ipak ostaje znantno ispod proseka. U Kanzasu je rejting useva blago povišen sa 19% na 21% dobro
do odlično. S druge strane u Oklahomi se pogoršava sa samo 17% u odnosu na 38% pre mesec dana.


Cene na Evronekstu za sve robe su pale zbog jačanja evra. Međunarodna konkurentnost evropskih proizvoda je pogođenja jačanjem kursa ove valute, jer su cene drugih roba izražene uglavnom u dolarima.


Razlikuju se procene buduće proizvodnje žitarica u Ukrajini. Ministarstvo ekonomije predviđa 49,5 miliona tona, dok je Ukrajinsko udruženje za žitarice procenilo proizvodnju na samo 35 do 40 miliona tona.

Teme