Selo&Planina&Grad

SVE POČINJE OD DECE Ulaganje u sport i kulturu da bi dugoročno bili zdravije društvo!

Foto: OC Jahorina

Godinama unazad, Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorine, proglašavan je za najboljeg menadžera. Pored toga što najbolje zna svoj “zanat”, veliki deo svog vremena posvećuje radu sa najmlađima, okrećući ih ka zdravom načinu života i prirodi. Posebno mesto u filozofiji rada i života gospodina Ljevnaića imaju upravo najmlađi skijaši i oni mališani koji još uvek nisu savladali veštine skijanja, a kreću se u starosnoj dobi do 7 do 18 godina. Kako je direktor Olimpijskog centra Jahorina “čovek od akcije”, pokrenuo je niz akcija koje će decu odvojiti od popularnog gradskog života uz elektronske uređaje i usaditi im ljubav ka skijanju i zdravom životu.

Prvom akcijom pod nazivom “Budi dijete Jahorini” podeljeno je 4.000 ski karata za decu koja pripadaju opštinama koje gravitiraju ka Jahorini.

Dejan Ljevnaić

“Ovu akciju sam prvi put pokrenuo pre desetak godina, još dok sam bio direktor Skijališta Srbije, za decu koja gravitiraju ka planinama u Srbiji – Kopaonik, Zlatibor i Stara planina, a od kada sam dirketor OC Jahorina akciju sam pokrenuo i kod dece u opštinama koje gravitiraju ka Jahorini. I u Srbiji i na Jahorini, uvideo sam da i pored toga što dajemo gratis ski pas, roditelji dece nemaju i dalje finansijsku mogućnost da im omoguće da skijaju, jer je oprema veoma skupa i u današnjem načinu života zahteva velika odvajanja. S tim u vezi, pokrenuo san dve regionalne akcije pod nazivom Hiljadu skija za našu djecu”, a potom „Hiljadu kaciga za našu djecu“ i osmislio kako da decu bar malo odvratim od mobilnih telefona, kompjutera i televizora tako da zavole prirodu i zdrave navike, od kojih će jedna biti skijanje. Najveća želja mi je da sa ove pozicije učinim da skijanje ne bude privlegija samo bogatih, već da svako dete koje poželi može da zavoli skijanje i da mu to uđe u naviku. Uz pomoć prijatelja i poslovnih partnera koji su se odazvali akciji, prikupljam 1.000 skija i 1.000 kaciga, koje potom delim deci koja do sada nisu imali skije. Deca samo treba da urade skijaški izazov koji smo osmislili tako da se zabave sa svojim najbližima, nasmeju od sveg srca, razonode, zaplešu uz ritam i muziku jednog od najpopularnijih animiranih filmova i taguju profil @dejanljevnaic. Ono što je važno da napomenem je da su ove i sve akcije koje radim regionalnog karaktera, znači da deca iz Srbije, BIH, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije mogu da se prijave i dobiju svoje prve skije ili kacigu. Podelu skija organizujemo uvek uz veselu muziku sa nekim od dečijih horova koji doprinesu razdraganoj atmosferi i “rašire” osmehe dece koja drže u rukama svoje prve skije.”

Poslednji korak u strategiji gospodina Ljevnaića je izgradnja skijaskog kampa, gde će deca moći da borave po ceni od maksimalno 5 evra po danu.

“Svestan sam da jos nisam dovoljno moćan ni uticajan da to realizujem, ali pokušaću u interesu skijanja i zdravlja dece. I sam sam zavoleo skijanje kroz kampove koji su u ovom periodu izumrli, jer se danas grade samo komercijalni objekti sa 4 i 5 zvezdica. Moramo svi da se aktiviramo i nađemo što više ljudi koji će podrže ovu strategiju i edukujemo adekvatno osoblje i napravimo objekte i koji će biti namenjeni isključivo za dečije kampove sa prilagođenim cenama. Na taj način će deca kroz igru, svakodnevo druženje da osete čari skijanja i da uveče legnu umorni od fizičke aktivnosti i rumeni od zdravog vazduha.”

“Voleo bih da se o skijanju i svim zimskim sportovima više priča, da ima edukativnih emisija, zato sam, zajedno sa svojim timom, pokrenuo jedinstven skijaški magazin SkiYU koji predstavlja savršen vodič za planiranje čitaocima koji vole skijanje i boravak na planini, ali i onima koji su često intrigirani odmorom u zimskim mesecima na jednoj od planina zemalja bivše Jugoslavije. Magazin SkiYU izlazi na 200 strana i sadrži sve neophodne informacije za planiranje zimskog odmora. Pored neophodnih praktičnih informacija poput broja i težina staza širom regiona, ponude smeštaja i škola skijanja, čitaoci će u ovom magazinu pronaći i živopisne fotografije brojnih regionalnih skijališta, ali i čitati intervjue sa poznatim licima sadašnje i nekadašnje planinske scene. Cilj je da okupnimo sve koji vole prirodu i skijanje. Moram da kažem da je ovo projekat o kojem sam sanjao pre 15 godina kada sam počeo da se bavim skijanjem i presrećan sam jer sam imao priliku da realizujem ovu ideju. Svakodnevno dobijamo sjajne povratne informacije u vezi sa časopisom koje će nam mnogo mnogo značiti za pripremu sledećeg izdanja koje već sada možemo najaviti za narednu jesen. Uveren sam da ćete uživati u svemu što vas očekuje na ovom, 200 stranica dugačkom, skijaškom putovanju.“

Jedinstveni luksuzni časopis o skijanju je u prodaji na kioscima širom Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije. Online izdanje je dostupno putem linka https://www.novinarnica.net/novine/skiyu

Teme