Info

Kroz program „Znanjem do posla“, pruža se podrška mladim ljudima u Srbiji u procesu sticanja praktičnih veština i karijernog razvoja

Foto: Jovan Gojković

U okviru projekta „Znanjem do posla“, osnovnim i srednjim školama iz Nišavskog, Topličkog i Zaječarskog okruga, predstavljene su usluge karijernog vođenja i savetovanja (KViS), sa ciljem unapređenja veština upravljanja karijerom i uslova za zapošljavanje mladih. Usluge KViS-a su namenjene mladima od 15 do 30 godina kao i starijima od 30 ukoliko pripadaju teško zapošljivim kategorijama, kako bi se pripremili za tržište rada i odgovorno upravljali svojom karijerom.

Projekat „Znanjem do posla“ osmišljen je tako da kreira što bolje preduslove za brže zapošljavanje mladih kroz razvoj sistema karijernog vođenja i savetovanja kao i kroz obuke na radnom mestu kod poznatog poslodavca. U trinaest regiona u Srbiji, lokalni partneri na projektu pružaju usluge KViS mladima i nezaposlenima kroz primenu inovativnih alata po uzoru na švajcarsku praksu od strane obučenih karijernih praktičara. Usluge se pružaju u sedam osnovanih Job info centara u Nišu, Pirotu, Knjaževcu, Kruševcu, Požegi, Šapcu i Kragujevcu, kao i osnovnim i srednjim školama u regionima pokrivenim projektom. Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kao i Ministarstva prosvete, Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, kao i Agencije za kvalifikacije, Privredne komore i Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Zahvaljujući švajcarsko-srpskoj saradnji na projektu „Znanjem do posla“, unapređujemo uslove za brže zapošljavanje mladih i usklađivanje ponude i potražnje. Verujemo u potencijal generacija koje dolaze i zato nastojimo da budemo snažna spona između sveta obrazovanja i sveta rada, a karijerno vođenje i savetovanje vidimo kao snažnu kariku koja povezuje sisteme i sektore. Naše usluge pružamo po meri polaznika, kako kroz individualni pristup, tako i kroz rad u grupama. Sagledavamo interesovanja mladih, pružamo im relevantne podatke sa tržišta rada, osnažujemo njihove kompetencije, povezujemo sa kompanijama, omogućavamo učenje kroz rad. To je ujedno i naš doprinos privrednom ambijentu lokalne zajednice jer omogućavamo poslodavcima da budućnost svog biznisa grade sa obučenim i kvalitetnim mladim kadrom“, istakla je Jelena Stefanović, lider komponente za karijerno vođenje i savetovanje.

Predstavljanje usluga KViS-a pratila je i panel diskusija na kojoj su svoja iskustva učešća u projektu podelili  karijerni praktičari iz Job info centara iz Niša, Pirota i Knjaževca, kao i predstavnici škola iz Knjaževca i Sokobanje. Učesnici panela složili su se da su napredni alati za afirmaciju karijernog napredovanja mladih značajna podrška u prevazilaženju nezaposlenosti mladih, naročito u manjim sredinama, ali i snažan generator budućeg razvoja.

Od 2016. godine projekat „Znanjem do posla“ pomaže kompanijama da pronađu kvalifikovane zaposlene, a mladima željeni posao. U njegovu realizaciju uloženo je 29 miliona evra, a u proteklih osam godina, gotovo 21 000 mladih ljudi  je osnaženo kroz usluge karijernog vođenja i savetovanja. Preko 1600 polaznika programa završilo je obuku na radnom mestu, a čak 77% polaznika obuka se zaposlilo. U obukama su učestvovale i 132 kompanije, kao i brojni partneri iz javnog i civilnog sektora.

Teme