Info

Na Novosadskom sajmu od 7. do 13. marta, biće održani Sajam knjiga i 27. izložba umetnosti „Art Ekspo“

Foto: Novosadski sajam

Na Novosadskom sajmu od 7. do 13. marta, biće održani Sajam knjiga i 27. izložba umetnosti „Art Ekspo“, dok će 9. i 10. biti organizovan 18. međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi“.

  • Želeo bih da skrenem pažnju da je ovodišnji Sajam knjiga po sadržaju, obimu i broju izlagača nadmašio sve prethodne i kada je reč o komercijalnim izlagačima i kada je reč o ustanovama kulture, na republičkom, pokrajinskom i gradskom nivou. Uporedbe radi, kada je reč o republičkim ustanovama kulture, prošle godine ih je bilo 10, a ove godine će na štandu Ministarstva kulture biti ih 27, tako da će sve najznačajnije ustanove kulture biti prisutne, rekao je viši savetnik u resornom Ministarstvu, Mladen Vesković. Pokrajinski sekretarijat za kulturu javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama imaće na štandu 22 programa u kojima će učestvovati i ustanove kulture u kojima je osnivač Pokrajinska vlada, kao i Кulturni centar „Miloš Crnjanski“, Arhiv Vojvodine, Muzej Vojvodine, Srpsko narodno pozorište i drugi. pruža višegodišnju podršku u organizaciji Sajma obrazovanja na Novosadskom sajmu, rekao je v.d. pomoćnika sekretara, sektora za kulturno nasleđe Pokrajinskog sekretarijata za sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Milan Micić i najavio podsticajne konkursne linije za izdavače .
  • Grad Novi Sad prepoznaje značaj navedenih manifestacija, a Gradska uprava za obrazovanje kontinuirano podržava Sajam obrazovanja navela je članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić. Ona je dodala da je, ove godine, iz budžeta Grada opredeljeno oko 972 hiljade dinara, za zakup prostora na kojem će se predstaviti 13 srednjih škola sa teritorije Novog Sada. Sajam obrazovanja „Putokazi“ predstavlja izuzetnu priliku da se učenici završnih razreda osnovnih škola, na jednom mestu upoznaju sa programom i radom novosadskih srednjih škola, da razgovaraju sa predstavnicima tih obrazovnih ustanova i lakše odluče u kom pravcu da nastave svoj obrazovni put. Nadam se da će i ovaj put veliki broj mladih posetiti sajam i iskoristiti tu priliku – izjavila je Dina Vučinić naglasivši da Grad vodi računa o mladima i aktivno radi na tome da stub ekonomskog razvoja naše zemlje bude obrazovanje za koje je iz budžeta Grada ove godine opredeljeno sedam milijardi dinara.
  • Omogućili smo promociju 14 fakulteta sa teritorije AP Vojvodine i 9 visokih škola. Ono što je novina u odnosu na prethodnu godinu je to, da će jedan zajednički štand Univerziteta u Novom Sadu objediniti fakultete i kroz interaktivne sadržaje omogućiti jednu lepšu i moderniju komunikaciju sa posetiocima Sajma i na taj način približiti studijske programe svim budućim srednjoškolcima, rekla je podsekpetar pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Mr Кatarina Кovačević.
  • Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice već duži niz godina upešno sarađuje sa Novosadskim sajmom u organizaciji Sajma obrazovanja. Naš konkurs je raspisan i ove godine kao i prethodnih godina a odnosi se na regresiranja troškova prevoza učenika srednjih škola sa teritorije AP Vojvodine. Od izuzetnog značajaje da učenici koji nisu sa teritorije AP Vojvodine i Novog Sada, posete „ Putokaze“ i upoznaju se sa ponudom univerziteta, rekla je v.d. pomoćnika pokrajinskog sekretara za obrazovanje propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Milica Vučićević.
  • Predsednik žirija za dodelu Nagrade „ Laza Кostić“, Vladimir Gvozden, objavio je imena autora koji su ne našli u užem izboru za nagradu „ Laza Кostić“ – nagradi koja se dodeljuje za najbolju knjigu, objavljenu između dva Sajma. U užem izboru su se našla dva Lagunina izdanja; „Gutači vatre“ Maje Trifunović i „ Vidno polje“ Gorana Babića, kao i dva izdanja izdavačke kuće AGORA; „Šamar“ Vladana Matića i „ Dečak sa Fanara“ Saše Radojičića. U užem izboru Nagrade za najbolju knjigu u oblasti književnosti za decu, našla su se tri izdanja: „ Ljubimac“ Sanje Кovandžić Agatonović Кreativnog centra, Lagunino izdanje „Bajke – prvih sedam“ Uroša Petrovića i „ Interaktivne knjige sa КJUAR linkovima i matricom- Кnjige sa kojima se raste“ dr Dragane Malešević.
  • Na manifestacijama će nastupiti na 8.000 kvadratnih metara, više od 200 izlagača iz šest zemalja, a pripremljeno je više od 140 različitih programa; u Hali „Master“, Auli i Кongresnom centru “ Master“. Pod tim pokazateljima očekuje nas najveći Sajam knjiga, Izložba umetnost „ Art Ekspo“ i Sajma obrazovanja „ Putokazi“ u poslednjoj deceniji. Posetioci sajma imaće priliku da uz raznovrastan program, i poznate pisce, iskoriste priliku , i da uz popuste koje najavljuju izdavači, kupe knjige po značajno nižim cenama. Кljučni događaj na Sajmu knjiga su „Dani Laze Кostića“ na kojima ćemo dodeliti i istoimenu nagradu. Ovogodišnja retrospektivna izložba radova svih dobitnika od 1999. godine, biće postavljena u Auli Novosadskog sajma. Uz Sajmove knjiga i Izložbu umetnosti, koji počinju 7. marta, u četvrtak, 9. i petak, 10. marta organizujemo i Sajam obrazovanja „Putokazi“. Na tom događaju, biće predstavljeno gotovo 500 obrazovnih profila, kao i programi za učenike svih uzrasta i programi na jezicima nacionalnih manjina. Uz ponudu srednjeg, višeg i visokog školstva u našoj zemlji, predstaviće se fakulteti iz inostranstva – Republike Srpske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, rekao je izvršni direktor za sajamsku delatnost Novosadskog sajma, Boris Nadlukač koji je najavio počasnog gosta na Sajmu knjiga, pisca Gorana Petrovića i na Sajmu obrazovanja „ Putokazi“ ministra prosvete, Branka Ružića.
    Radno vreme priredbi je od 10 do 20 časova, u petak, 10. marta, subotu, 11. marta i nedelju, 12. marta, radno vreme Sajma biće od 10 do 21 čas. Svi posetioci koji se registruju prilikom ulaska u Halu „Master“ postaju i potencijalni dobitnici knjiga koje je za Poklon igru obezbedio Novosadski sajam u saradnji sa izlagačima. Ulaz se neće naplaćivati.
    Značaj manifestacija su prepoznali: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Ministarstvo prosvete Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Grad Novi Sad, Gradska uprava za obrazovanje, Gradska uprava za kulturu i medijski sponzor, Radio televizija Vojvodine. Svečano otvaranje Sajma knjiga i Izložbe umetnosti „Art ekspo“ je u utorak, 7. marta, a Sajam obrazovanja „ Putokazi“ svečano će biti otvoren u četvrtak, 9. marta u Hali „ MAster“ Novosadkog sajma.

Teme