Inovacije

StarTech program STARTAPOVI, MIKRO, MALA i SREDNJA PREDUZEĆA, TIMOVI Prijave za bespovratna sredstva i do 100.000 dolara

Foto: NALED

Domaći inovatori od danas mogu da se prijave za bespovratna sredstva u iznosu i do 100.000 dolara. StarTech program otvorio je treći godišnji konkurs namenjen neformalnim timovima, startapovima, mikro, malim i srednjim preduzećima, koji žele da ulože novac u razvoj inovativnog proizvoda, izlazak na domaće i inostrano tržište ili transformaciju poslovanja uvođenjem novih tehnologija.

Konkurs je otvoren do 3. maja i svi zainteresovani u narednih mesec dana mogu da zatraže i podršku u pripremi biznis plana i prijave, a dobitnici grantova biće poznati u oktobru. StarTech program je projekat kompanije Philip Morris, vredan pet miliona dolara, koji sprovodi NALED, uz podršku Vlade Srbije.

„Drago mi je što sam danas ovde da zajednički promovišemo treći krug poziva za StarTech program i da se zahvalim Philip Morris-u i NALED-u na fantastičnoj inicijativi koja je u potpunosti na liniji onoga što je vizija i želja Vlade i što u poslednjih šest, sedam godina radimo. Digitalna tranformacija je jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije. U našoj zemlji trenutno rade četiri naučno-tehnološka parka u kojim posluje 200 startapova.  Kapaciteti su nam popunjeni i krećemo u proširenje, spreman je projekat za naučno-tehnološki park u Kruševcu i inovacioni distrikt u Kragujevcu, u sklopu koga će biti i naučno-tehnološki park. Inicijative od privatnog sektora, kakva je ova od PMI-a, su značajne kao podrška za realizaciju ovog cilja „, rekao je ministar za informisanje i telekomunikacije Mihailo Jovanović na predstavljanju konkursa.

Na lansiranju novog trećeg konkursa StarTech govorila je i senior menadžerka korporativnih poslova u kompaniji Philip Morris International Dragana Vujko.

„Mi smo kao kompanija prepoznali da su narativ i prioriteti Vlade Srbije u potpunosti komplementarni sa strateškim opredeljenjem Philip Morris-a. Srbija ima ambiciju da transformiše ekonomiju i već je u tome napravila značajne pomake, dok naša kompanija predvodi transformaciju zasnovanu na nauci i iz tradicionalne kompanije u prethodnoj deceniji postali smo inovativna tehnološka kompanija“, rekla je Vujko i dodala da ovaj projekat nije samo grant šema, već mnogo više od toga.

„Laboratorija inovativnih javnih politika koju je NALED osnovao u okviru projekta ima za cilj da pomogne Vladi da sprovede neke od mera koje ce unaprediti inovacioni ekosistem i drago nam je da smo prepoznati kao pouzdan partner u tim naporima“, istakla je Vujko.

Direktorka Centra za četvrtu industrijsku revoluciju Jelena Bojović istakla je da je obaveza i državnog i privatnog sektora da ulažu više u inovacije.

„Naš centar, koji je Vlada Srbije osnovala pre godinu dana, radi na na povezivanju i umrežavanju, te  izlaganju stranom tržištu. Verujem da u ovom domenu možemo svi zajedno da radimo, te da organizjemo predstavljanje naših inovatora u saradnji sa  Svetskim ekonomskim forumom“, dodala je Bojović.

Da plasiraju svoj proizvod na američko tržište i dobiju sve dozvole, uz pomoć StarTech granta, već je pošlo za rukom kompaniji HerbElixa, koja proizvodi preparat protiv helikobakterije, i predstavila se na ovom događaju. Putem inostranog tržišta nadaju se da će uskoro krenuti i iz kompanije Golden Bee koji prozovde košnicu za kućne uslove, a na prošlom konkursu su dobili grant koji će im omogućiti da imaju serijsku proizvodnju.

Propozicije konkursa

Direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević istakao je da inovatori mogu da apliciraju za grantove od 15.000 do 100.000 dolara. Osim novca, korisnici grantova moći će da računaju i na 1.000 sati mentorske podrške za registraciju patenata, podršku izlasku na nova tržišta, pravne savete i dr.

U okviru LOT-a 1 namenjenog startapovima i biznisima osnovanim pre 2021. moguće je dobiti grantove od 15.000 do 25.000 dolara u cilju razvoja inovativne ideje (uz sufinansiranje od 10%). LOT 2 donosi grantove od 25.000 do 50.000 dolara (uz sufinansiranje od 20%)  za mikro, mala i srednja preduzeća osnovana najkasnije do kraja 2020. za plasiranje proizvoda na tržište ili digitalnu transformaciju poslovanja. Firme iz sektora MMSP mogu da apliciraju i za LOT 3 ukoliko planiraju nova zapošljavanja i izlazak na inostrano tržište, za šta će dobiti bespovratna sredstva od 50.000 do 100.000 dolara (uz sufinansiranje od 30%).  

Informacije o programu, uslovima i dokumentaciji za učešće, aplikanti mogu da nađu na internet sajtu www.startech.org.rs, kao i putem kontakt centra na adresi info@startech.org.rs i broju 0800 000020.

Teme