Info

BeRiskProtected platforma objavila godišnju ediciju „Moć održivog poslovanja“, link da prelistate besplatno i pročitate korisne tekstove o uspostavljanju novih standarda u ovoj oblasti

Platforma BeRiskProtected objavila je godišnju ediciju o održivom poslovanju Moć održivog poslovanja koja obrađuje teme uspostavljanja novih standarda u ovoj oblasti (ESG), napredak Srbije i sveta u pogledu Ciljeva održivog razvoja (SDG) kao i ulogu finansijskog sektora u tranziciji ka održivom poslovanju.

Srbija trenutno ima ocenu 75,9 kada je reč o Ciljevima održivog razvoja po Agendi Ujedinjenih nacija 2030, i zauzima 35. poziciju među 163 zemlje.

Stručnjaci upozoravaju da Agenda 2030 odnosno Ciljevi održivog razvoja možda neće biti postignuti do kraja ove dekade kako je planirano. Aktivnosti zemalja u pogledu smanjenja emisija štetnih gasova moraju da se povećaju sedam puta kako bi porast srednje globalne temperature mogao da se zaustavi na 1,5 stepen Celzijusa u skladu sa Pariskim sporazumom.

Kompanije, s druge strane, sve intenzivnije investiraju u sopstvene održive projekte i usvajaju ESG strategije – dokumente koji sadrže faktore za merenje uticaja na okruženje (Environmental), merenje društvenog uticaja (Social) i kvaliteta upravljanja (Governance). Evropska unija od 5. januara 2023. primenjuje Direktivu o korporativnom izveštavanju o održivosti koja se odnosi na sve kompanije sa neto prihodom većim od 40 miliona evra i sa više od 250 zaposlenih. U Srbiji se obaveza nefinansijskog izveštavanja i dalje odnosi samo na preduzeća sa više od 500 zaposlenih.

Globalna istraživanja pokazuju da dve trećine izvršnih direktora u svetu ističe da su njihove organizacije povećale ulaganje u održivost.

Finansijski sektor je jedan od najznačajnijih učesnika tranzicije ka održivosti a posebno zelene tranzicije, i sve više se okreće investiranju i zaštiti održivih projekata, a „poslovni anđeli“ su spremni da povećaju ulaganje u održive start-up projekte. 

Prelistajte besplatno godišnju ediciju o održivom poslovanju Moć održivog poslovanja.

Teme