Agro Svet

Rast američkih prelaznih zaliha kukuruza, cene ulja uljane repice u Roterdamu u padu

Foto: Danijela Nišavić

Podaci koje je objavilo USDA kao deo mesečnog izveštaja pokazali su rast američkih prelaznih zaliha kukuruza. Količina bi trebala da dostigne 34,08 mil t, što je povećanje za 1,9 mil t u odnosu na prošlomesečnu procenu. Zalihe ove sezone bi trebalo da budu 0,9 mil t manje nego prethodne sezone. Izvozna aktivnost, i u svetu i u SAD, je oštro snižena u odnosu na nivoe sezone 2020/21. Zbog ovih vesti došlo je do pada cena u Čikagu, uprkos sniženju procene argentinske proizvodnje za 7 mil t na 40 mil t, koliko procenjuje USDA.


Kod pšenice, situacija je nepromenjena u SAD sa podacima USDA koji su u skladu sa očekivanjima. Svetske zalihe su ponovo snižene, na 267,2 mil t, što
je njihov najniži nivo u četiri godineU kontekstu pada cena nafte u Njujorku ispod 76 $/barel, tržiše ulja je imalo dalji pad. Cene ulja uljane repice u Roterdamu su pale ispod 1.000 $/t i to još uvek nije dovelo do značajnog povratka kupaca. U tom kontekstu, cene uljane repice su zabeležile dodatni pad četvrtu sesiju za redom. Na Evronekstu, ugovor sa majskim prispećem je ispod 500 €/t po prvi put od septembra 2021, povlačeći za sobom i slabljenje cena roda 2023.
.

Teme