Naša priča

Jelena Miladinović, kreator i osnivač brenda PamuKlik Odeća od pamuka sa oznakom Standard 100 Oeko-Tex® koja daje garanciju da garderoba nije opasna po zdravlje

Jelena Miladinović, PamuKlik

Jelena Miladinović je kreator i osnivač brenda PamuKlik, jedinstvenog na našem tržištu, a iz njene radionice izlaze samo haljine od premijum skin-safe pamuka koji je apsolutno bezbedan za našu kožu. Pored visokog kvaliteta haljine PamuKlik prate modne trendove, i što je najvažnije – mogu se nositi uvek i svuda. Jednako su prikladne za posao, školske aktivnosti, popodnevnu kafu, razne proslave i večernji izlazak, u njima izgledamo posebno u svakom trenutku, a pritom čuvamo naše zdravlje.

Jelena nam otkriva kako je nakon osam godina provedenih u Milanu, gde je studirala ekonomiju i radila u velikim sistemima, odlučila da se vrati u Beograd i počne da se bavi modom i dizajnom, koju je ulogu u svemu tome imala njena ćerka Saša, zato je jako važno da čitamo etiketu na odeći koju nosimo i da naučimo da razumemo ono što na njoj piše, i zbog čega baš PamuKlik haljinu u svom oramaru treba da imaju svaka žena i devojčica.

Kome je namenjena Pamuklik odeća?

PamuKlik odeća je namenjena ženama koje vode računa o sebi i svom zdravlju, kao i njihovim devojčicama svih uzrasta. Ženske haljine su svedene i prikladne za mnoge prilike – idealne za posao, za izlaske i druženja, za proslave i svečanosti. Haljinice za devojčice su osmišljene tako da ne ometaju nijedan njihov pokret, da im budu udobne u igri i trčanju, bilo da su na proslavi, u vrtiću i školi ili u šetnji. Ono što je suština svih PamuKlik komada je premijum skin-safe pamuk od kog su apsolutno svi naši modeli.

U svetu je nošenje odeće od prirodnih materijala odavno imperativ. Koliko kupci u Srbiji vode računa o kvalitetu materijala koji nose i da li se na tom planu nešto menja na bolje?

Dobro je da sve više žena shvata koliko sastav odeće može da utiče na našu kožu i da to postaje važan element prilikom donošenja odluke o kupovini. Izbacivanje sintetike iz ormara je već prvi veliki korak. Ono što nam dolazi kao velika pomoć iz razvijenijih zemalja širom sveta je da potrošači zahtevaju i od proizvođača odeće sve veću odgovornost i transparentnost. Tako smo saznali da nije dovoljno samo da je odeća „od prirodnog materijala“ već je važno i da nam kažu čime je on tretiran u toku proizvodnje. Taj drugi korak je da naučimo i da nije svaki pamuk bezbedan za kožu. Zato je važno da čitamo etiketu i da naučimo da razumemo ono što na njoj piše. Jako me raduje da je na našem tržištu sve više proizvoda koje koristimo u domaćinstvu koji su nam sada dostupni u zdravoj varijanti. Počev od hrane, kozmetike, kućne hemije… Svaka ta naša mala zdrava odluka koju donosimo kao potrošači je velika promena koja zajednički može da utiče na sve proizvođače i podstakne više zdravih proizvoda – kaže Jelena.

Šta tačno podrazumeva Standard 100 Oeko-Tex?

Standard 100 Oeko-Tex® je jedna od najpoznatijih svetskih oznaka za tekstil koja kupcima daje garanciju da garderoba nije opasna po zdravlje. Nastala je kao odgovor na potražnju za tekstilom koji ne predstavlja rizik po zdravlje. Zalaže se za poverenje kupaca i visoku sigurnost proizvoda. Pored toga, uči nas i zašto je vredno prilikom kupovine obratiti na to pažnju.Za dobijanje Oeko-Tex® sertifikata, tekstil u svim fazama proizvodnje ne sme sadržati nijednu od 100 supstanci za koje se zna da štetno deluju na zdravlje ljudi. Kada čitaš etiketu i vidiš oznaku Standard 100 Oeko-Tex®znaš da je tkanina prošla kroz testiranje u svim fazama proizvodnje, uključujući i bojenje. To je osnovni razlog zašto insistiramo da pamuk za PamuKlik haljine imaju taj važan međunarodni sertifikat. Tako smo sigurne da je testiran na alergije i da je 100% bezbedan za kožu. Pouzdano znamo da ne sadrži supstance koje dokazano štete zdravlju a mogu biti prisutne u tkaninama. Kupovinom PamuKlik haljina mame su potpuno bezbrižne jer svojim devojčicama kupuju odeću koja čuva njihovu nežnu kožu. Isti taj zdravi izbor važi i za ženske modele.

Koliko doprinosimo našem zdravlju noseći odeću od 100 % čistog pamuka?

Kada govorimo o zdravim navikama, uglavnom prvo pomislimo na izbor hrane. Pričamo o aditivima, konzervansima, pesticidima i herbicidima koje hrana može da sadrži. Druga pomisao nam najčešće bude izbor preparata za negu kože u kojima nema supstanci koje mogu da štete zdravlju. Mnoge supstance koje su štetne za zdravlje (bilo da su alergeni, kancerogeni, iritansi..) mogu se naći i u tkaninama i to veoma često. Na taj način čak i u veoma niskim koncentracijama mogu lako da se apsorbuju u čovekov organizam i dalje da se akumuliraju u organe. Izbor tkanina koje dolaze u direktan kontakt sa našom kožom (najvećim organom ljudskog tela) izuzetno je važan. Za veštačke tkanine je očigledno, ali je manje poznato da štetnih supstanci ima i u pamuku. Znoj i trenje čine našu kožu osetljivom i ranjivom na sve štetne materije koje tekstil može da sadrži. Znojenje veoma lako rastvara ove materije koje zatim neometano prolaze kroz kožu, i dospevaju u cirkulaciju. Oštećena, obolela koža je poroznija, samim tim i osetljivija na njihovo prisustvo. Taj tanak prostor između kože i tkanine određuje u kakvom će stanju biti koža i kako će se osećati.

Ekonomista ste po struci, radili ste u banci, ali ste odlučili da zaplovite u neizvesne preduzetničke vode. Da li ste se plašili da započnete samostalan biznis?

Zdrave haljine su veoma inspirativna tema, ali kada sam odlučila da pokrenem brend i proizvodnju više nije bilo moguće raditi to „u slobodno vreme“. Odluka da potpuno promenim zanimanje nije mi teško pala. Sveža kreativna energija me je toliko lako vodila i odmah sam imala sasvim jasnu sliku šta želim da stvorim. Pre svega mi je bilo važno da predstavim proizvod besprekornog kvaliteta. U takvom raspoloženju, strah mi je bio podsticaj da učim o novim oblastima koje nisam dovoljno poznavala.Iako sam imala određena znanja, mnogo sam toga novog naučilai o modnoj konstrukciji i dizajnu.

Kako je danas ženama u preduzetničkim vodama?

Preduzetništvo je veliki izazov. To je „stanje“ koje stavlja na test sve aspekte – izdržljivost, kreativnost, snalažljivost, organizaciju… Uz sve to, žena treba da ostane zdrava!  Nije lako, ali je mnogo lepo kada vidite rezultat rada i uložene energije.

Teme