Selo&Planina&Grad

NOV KONCEPT I PRISTUP PLANINARENJU HIGHLANDER SRBIJA organizuje prve pripremne aktivnosti na Fruškoj gori 18. marta

U subotu 18. marta na Fruškoj gori učesnike ovogodišnje jedinstvene avanture HIGHLNADER Srbija očekuje prvo pripremno pešačenje. Učesnici su ljubitelji planinarenja i rekreativci koji ove godine planiraju da se oprobaju u konceptu planinarenja HIGHLANDER koji je sve popularniji među mladima Evrope i sveta.

Organizatori HIGHLANDER avanture u Srbiji su odlučili ove godine da uvedu novinu i da za sve učesnike koji se registruju organizuju tri staze “za zagrevanje”. Za prvu stazu je izabrana Fruška gora i pešačenje od 11 km, nakon koga se dan nastavlja u Eko kampu na Stražilovu uz interaktivne radionice. Organizatori su osmislili da ove godine nagrade učesnike i u okviru uplaćene kotizacije organizuju besplatna jednodnevna pripremna pešačenja na tri različite planine na teritoriji Srbije u martu, aprilu i maju. Tokom ovih pešačenja učesnici će se usmeriti, edukovati i pripremiti za sve što ih čeka na Staroj planini u junu. U realnoj sredini najpribližnijoj onome što ih čeka na Staroj planini, skrenuće se pažnja kako na pravi način da spremni dočekaju višednevni boravak i život na planini. Savetovaće se kako da pripreme obroke tokom višednevnog boravka na planini; pravilno odaberu opremu, spakuju sa najadekvatnijim stvarima za bezbedno i sigurno kretanje, kampovanje i boravak u prirodi tako da bude ispunjen uživanjem.

HIGHLANDER je jedinstven međunarodni planinarski događaj koji je osmišljen 2017. godine i do danas je kao franšiza realizovan u 17 zemalja sveta na četiri kontinenta (Evropa, Azija, Afrika i Amerika). U Srbiji se organizuje od 2021. godine na Staroj planini i kao planinarski događaj posetilo je više od 600 ljudi. Manifestacija je namenjena planinarima i svim ljubiteljima prirode i pešačenja u prirodi. HIGHLANDER pripada događajima koji se kategorišu terminom „long-distance hiking event“ i realizuje se kroz nekoliko dužina staza u više dana (101 km, 53 km i 33 km). Učesnici, u danima učešća u ovoj avanturi života prelaze kilometre po unapred određenoj stazi, noći provode u šatorima uz logorsku vatru, druženje, pripremaju hranu na otvorenom i uz podršku organizatora žive nekoliko dana na planini bez obzira na uslove koji u tom momentu vladaju. Specifičan pristup HIGHLANDER događaja ovu avanturu izdvaja kao nov koncept i pristup planinarenju koji je sve popularniji među ljubiteljima prirode, posebno mladim ljudima.

O HIGHLENDERU:

U predelima netaknute prirode HIGHLANDER avanture su mesto susreta gorštaka sa svih strana sveta, željnih nesvakidašnjih doživljaja. Tu se mogu upoznati istomišljenici iz čitavog regiona, ali i šire, a nakon što se savlada avantura u svojoj zemlji i postane deo velike HIGHLANDER zajednice, sledeći izazov se obično traži već u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, ali i u Velikoj Britaniji, Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Grčkoj, Gruziji, Egiptu, Maroku, Španiji, Portugalu ili u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Sjedinjenim Američkim Državama.

Obeležene staze kojima treba da prođu planinari, dobile su imena u 2023 godini po sazvežđima. Najduža staza HIGHLANDER Hercules je dugačka 101 kilometar, a za taj izazov predviđeno je provesti pet dana na Staroj Planini. Highlander Pegasus, staza je duga 53 kilometara i za nju su predviđena tri dana. Vikend opcija Highlander Orion duga je 33 kilometara i najviše je prilagođena entuzijastima početnicima kao i porodicama sa starijom decom, sa jednim spavanjem pod zvezdama.   Učesnici imaju priliku da pored uživanja u pogledu, stave na test izdržljivosti i svoju fizičku istrajnost, snalažljivost, osete suživot sa prirodom izolovani od civilizacije i često bez signala za telefon, spavajući pod vedrim nebom pronađu svoj mir i uživanje u ovom izazovu.

Važno je napomenuti da u ovoj avanturi nema pobednika, niti je u pitanju takmičenje, već je u pitanju lični ili timski izazov koji pomera lične granice. HIGHLANDER je namenjen svim ljubiteljima prirode, čistog vazduha i aktivnosti na otvorenom, i nije usmeren samo na profesionalce.

Svi zanteresovani mogu da dobiju dodatne infomacije,registruju se i kupe startnine preko linka na zvaničnom sajtu https://highlanderadventure.com/sr-rs/stara-planina

Organizator događaja je High peaks, uz partnersku podršku Ministarstva sporta Republike Srbije, Planinarskog Saveza Srbije, Turističke organizacije opštine Pirot, Opštine Pirot, Opštine Knjaževac, Turističke organizacije opštine Knjaževac, Parka prirode Stara planina, JP Srbijašume, Eko kamp Fruška gora uz prepoznatljivu podršku privrednih brendova okrenutih outdoor aktivnostima.

Teme