Agro Svet

Na Čikaškoj berzi cene pšenice ponovo slabe

Foto: Pixabay.com

Tržišta i dalje nastavljaju sa trendom snižavanja. Jačanje evra prema dolaru, koje je započelo početkom nedelje, podiglo je paritet na najviši nivo od početka februara. Pad cena pšenice utiče i na ostale žitarice, uključujući kukuruz. Ipak, učesnici na tržištu pažljivo prate ruske objave. Ta zemlja može podstaći kupovine pod programom nacionalnih rezervi da bi imala koristi od velikih količina i padajućih cena. Kod uljarica, uprkos oštrom padu cena palminog ulja i soje, uljana repica je blago jačala posle nedavnih većih gubitaka.

U Indiji, posle perioda visokih temperatura, sada obimne kiše oštećuju useve pred žetvu. Očekuje se korekcija procene proizvodnje.

U Čikagu su cene svih roba u padu zbog povlačenja fondova. Cene pšenice ponovo slabe, uprkos neizvesnosti oko roda 2023. sa preteranim kišama u Indiji ili sa proizvodnjom u Ukrajini između samo 15 i 16 mil t. Kada jepitanju soja, cene za ugovor sa majskim prispećem su na najnižem nivou od oktobra. Nedeljne prodaje soje su bile razočaravajuće a samo 152.500 t. Nedeljne prodaje pšenice su takođe bile ispod očekivanja trgovaca, sa nivoom od 125.600 t. Kod kukuruza uprkos volatilnosti, cene su uspele da se stabilizuju. Nedavni trend snižavanja je podstakao izvozne aktivnosti, sa nedeljnim prodajama koje prelaze 3,09 mil t i sa jučerašnjom najavom novih prodaja za Kinu.

Teme