Pčelarstvo

Za srpski med zainteresovani kupci iz Kine i iz arapskog sveta, očekuje se usaglašavanje veterinarskog sertifikata u maju i izvoz može da počne

Foto: Danijela Nišavić

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) je pre oko dva meseca pronašao ozbiljnog kineskog kupca za srpski med iz pogona „Naš med“, kao i da su za kupovinu zainteresovane još dve firme iz arapskog sveta.


„Kineski milijarderi traže hranu vrhunskog kvaliteta i naš kupac je već naručio med, dok ga arapski kupci, koji takođe žele isključivo med iz standarda DPP (Dobra pčelarska praksa), još uvek nisu naručili, ali to se očekuje u narednom periodu. Nađalost, pogon „Naš med“ ne može trenutno da izveze med u Kinu jer Srbija i Kina još uvek nisu završile usaglašavanje veterinarskog sertifikata, što se očekuje u maju, ako sve bude išlo po planu, a pošto je Kina zemlja sa specijalnim zahtevima, nakon usaglašavanja sertifikata, sledi odobravanje izvoza u skladu sa zahtevima Kine“, objavio je SPOS, a prenosi eKapija.


Savez je dodao da je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, gostujući na TV Prva, najavila podršku SPOS-u komunikaciji sa Kinom, kako bi se med mogao uspešno izvesti u tu zemlju u najkraćem roku.

Teme