Agro Svet

Pariska berza: Učesnici na tržištu su početkom nedelje bili na oprezu zbog razlika u ceni između evropske i ruske robe

Foto: Danijela Nišavić

Učesnici na tržištu su početkom nedelje bili na oprezu zbog razlika u ceni između evropske i ruske robe. Što se tiče vremenskih prilika, dok su povoljne za useve u Evropi, situacija u Americi se pažljivo prati zbog suše u oblastima ozime pšenice i u oblastima gde preti da dovede do kašnjenja setve. Logistički problemi zabeleženi tokom protekle godine, zbog konflikta između Ukrajine i Rusije, podstakli su uvoz velike količine žitarica u EU, naročito u susedne zemlje istočne Evrope. Situacija destabiliše lokalna tržišta zbog priliva robe i lokalnih skladišnih i logističkih kapaciteta.

Evropska komisija je svoju procenu izvoza meke pšenice ostavila nepromenjenom na 32 mil t, sa proizvodnjom 2022. od 126 mil t. Proizvodnja kukuruza je takođe ostala nepromenjena na 52,1 mil t, kao i uvoz na 23 mil t. Cene uljane repice su juče pale prateći ulja, posle rasta zabeleženog u prvoj polovini nedelje. Evropska komisija je povisila uvoz uljane repice na 6,2 mil t. Očekuje se da Ukrajina poveća površine pod uljaricama da bi kompenzovala pad površina pod žitaricama zbog konflikta, ali takođe i zbog loših uslova prošle jeseni.

Čikaške cene se polako oporavljaju od prošlomesečnog pada. Prema USDA stanje useva ozime pšenice u Kanzasu, je samo 19% dobro do odlično. Pogoršanje rejtinga useva je takođe primetno u Teksasu i Koloradu. Međutim, neke druge savezne države pokazuju poboljšanje. Ukupno, američko tržište jača, iako svaka roba ima koristi od različitih elemenata. Kod pšenice, situacija ostaje vrlo delikatna u južnim Velikim ravnicama, gde su suvi uslovi i rejting useva ostaje ukupno loš. Kod kukuruza, serija dobrih prodaja se nastavlja. Soja je takođe snižena, zbog razočaravajućih nedeljnih prodaja od 352.100 t. Argentinske vlasti su odlučile da kreiraju takozvani sojin dolar, koji ne bi bio vezan za zvanični kurs pezosa. Američke namere setve trgovci procenjuju na 88 mil ejkr.Pšenica je takođe slabila, u kontekstu konkurencije ruske robe uprkos glasina o garantovanoj minimalnoj ceni od strane ruskih vlasti.

Teme