Drugi pišu...

Kako je nastao Julius Meinl – brend u kome uživa pet miliona ljubitelja kafe dnevno

Foto: Danijela Nišavić

Autor: Bonitet.com

Julius Meinl je čuvena austrijska kompanija koja proizvodi vrhunsku kafu i čaj već više od 150 godina. Ali manje je poznato da je u pitanju jedna porodična kompanija, kojom danas upravlja peta i šesta generacija porodice Meinl.

Kompaniju je osnovao Julius Meinl I. Rođen je kao sin pekara Franca Antona Meinla i njegove žene Ane u Graslicu blizu Karslbada u severnoj Češkoj (današnji Karlovi Vari u Češkoj Republici). Njegov deda sa strane porodice Meinl takođe je bio pekarski majstor u Graslicu.

Julius Meinl I – pionir

On 1862.godine otvara prodavnicu začina u centru Beča, gde prodaje zrna zelene kafe, kakao, čaj, začine, pirinač i šećer.

15 godina kasnije uvodi revoluciju u prženju kafe procesom koji je sam razvio. U tom procesu zrna kafe više ne dolaze u dodir s gasovima iz uglja. Po prvi put zrna kafe zadržavaju svoju punu prirodnu aromu bez neželjenog zaostalog ukusa dima. Zahvaljujući ovom izumu, kafa je započela proces da postane jedan od najšire konzumiranih napitaka na svetu i jedan od najvrednijih potrošača na svetu. Zato se i Julius Meinl I danas smatra za pionira industrije kafe.

Početkom 20.veka Julius Meinl je najveća pržionica kafe u Austro-Ugarskoj monarhiji, a ujedno i najveći uvoznik kafe i čaja u Srednjoj Evropi, privrednog prostora sa 50 miliona stanovnika.

Kako je nastao čuveni logo?

U to vreme nastaje i čuveni logo kompanije.

Grafički dizajner Jozef Binder 1924. godine stvara čuveni Meinl logo, koji postaje ikona Meinl kafe, a kasnije i zaštitni znak kompanije. Šta predstavlja ovaj poznati logotip? Julius Meinl logotip prikazuje mladića koji nosi ‘fes’, a to je arapsko / turska kapa u obliku tupog konusa od filca sa kićankom. Ovo je omaž priči o tome kako je kafa dospela u Beč. Legenda kaže da je 1683. Georg Franc Kolsčicki, carev glasnik, tumač i preduzetnik, nabavio neke džakove kafe zaostale nakon turske opsade Beča i pomoću njih osnovao prvu bečku kafanu „Zur blauen Flasche“.

Binder je zamoljen da stvori izmišljeni lik koji bi predstavljao ovu priču.

Mateo Tun, međunarodno poznati dizajner koji je 2004. godine redizajnirao logotip kakav je danas, u jednobojnoj crvenoj, u pojednostavljenoj formi, rekao je da ga početni nacrti logotipa podsećaju na bečke barokne anđele i to je uključio u svoj dizajn.

Veličina kvaliteta i dugutrajnosti brenda Julius Meinl danas se može videti u brojkama.

Julius Meinl danas

U Julius Meinl kafi uživa 5 miliona ljudi svaki dan, a više od 2 milijarde svake godine. Uslužuju 50.000 kupaca širom sveta, a prisutna je u 70 zemalja.

Julius Meinl svoju zelenu kafu uglavnom nabavlja iz zemlje porekla, direktno od uzgajivača kafe i zadruga s kojima ima dugogodišnje partnerstvo.

Proizvodni pogoni kompanije nalaze se u Austriji i Italiji.

Teme