Banke

Otvorena najveća bifacijalna solarna elektrana u Srbiji – DELASOL, uz finansijsku podršku ProCredit banke

U Lapovu je svečano puštena u rad najveća bifacijalna solarna elektrana u Srbiji – DELASOL, koju je kompanija MT Komex izgradila uz finansijsku podršku ProCredit banke. Ukupna investicija iznosi 9 miliona evra.

DELASOL se prostire na 12,5 ha površine, sastoji se od oko 18.000 solarnih panela i ima 10MW snage.

ProCredit banka sa kompanijom MT Komex sarađuje punih 10 godina.

Godine 2013. zajedno su bili “pioniri” u izgradnji solarnih elektrana kod nas, kada je Banka finansirala izgradnju solarne elektrane SOLARIS 1 u Kladovu, a zatim 2014. i SOLARIS 2, u ukupnoj investiji od 1.8 miliona evra.

„Saradnja sa MT Komexom započela je sasvim prirodno, zato što je MT Komex među prvim kompanijama prepoznao nužnost, ali i sve benefite ulaganja u obnovljive izvore energije, dok je ProCredit banka među prvima u regionu započela finansiranje održivih projekata i postala inicijator, edukator i partner u mnogim značajnim projektima zelene tranzicije. U proteklih 10 godina investirali smo više stotina miliona evra u ekološke projekte naših klijenata“, izjavio je na otvaranju u Lapovu predsednik Izvršnog odbora ProCredit banke, Igor Anić.

ProCredit banka od početka svog poslovanja u Srbiji ima jasnu strategiju da finansira energetski efikasne projekte. O „zelenoj orijentaciji“ Banke svedoči i aktivno zalaganje za zdraviju i zeleniju okolinu u njenom svakodnevnom radu. Svojim primerom  ProCredit banka nastoji da pokaže kako se sprovode i aktivno žive “zelene” promene.

U ProCredit banci veruju da će sa MT Komexom i ubuduće nastaviti dobru partnersku saradnju, jer je održivi biznis i zakonska i strateška obaveza svih odgovornih aktera privrednog razvoja.

Teme