Naša priča Osiguranje

ZAŠTO je važno OSIGURATI SVOJE USEVE, PLOD i ŽIVOTINJE

Foto: Pavle Đorđević, Organela

Pao sneg početkom aprila, kad mu vreme nije. Obelele njive pod pšenicom, beli cvetovi i grane polegle pod snegom u voćnjacima, povrće prekrile pahulje… Ako ne bude mraza, neće biti veće štete, ali ako se desi, finansijski gubici su izvesni. Nema većeg motiva od tog da smanjite brigu ali i štetu, ukoliko se dogode nepovoljni vremenski uslovi koji mogu da oštete useve, smanje prinos ili u slučaju da vam se domaće životinje razbole, povrede ili uginu. Osiguranje useva, ploda i životinja u Triglav osiguranju je jedan od najboljih načina da zaštitite svoju imovinu od nepredviđenih događaja koji mogu da utiču na smanjenje planirane zarade.

Foto: Danijela Nišavić

Osiguranje useva i plodova

Za samo nekoliko minuta nenadana nepogoda može da umanji rod pšenice, kukuruza, suncokreta, soje ili drugih kultura za više od 50 procenata. Kod povrća i voća taj procenat je mnogo veći. Štete od suše su takođe velike. Niko nije bezbedan od novih nepogoda, klimatske promene su vidljive i postaju predvidljive, ali i ne mogu da se spreče. Šta bi onda trebalo činiti? Farmeri u razvijenom svetu su to odavno shvatili, u Evropskoj Uniji osigurano je više od 70 odsto obradivog zemljišta.

Foto: Vladimir Lojanica

Osiguranje životinja

Uprkos tome što se gaje i sa pažnjom i brigom, životinje mogu da se razbole, povrede i uginu. Ali u slučaju osiguranja, imate zaštitu od nepredviđenih i iznenadnih finansijskih gubitaka.

Zato i jeste važno razmotriti sklapanje polise osiguranja.

Polise osiguranja nisu trošak, već pametna investicija poljoprivrednika. Logičan izbor je Triglav osiguranje koje u svojoj ponudi ima veliki broj osiguranja iz segmenta poljoprivrede. Polisa je garancija da će u slučaju štete uloženo biti i nadoknađeno.

PROČITAJTE JOŠ

Šta sve poljoprivredno gazdinstvo može da osigura u Triglav osiguranju „Ne gledajte u nebo, ne zavisite od vremenskih neprilika ili bolesti, već osigurajte svoje useve, plodove i životinje“

Cena osiguranja se određuje na osnovu zona rizičnosti određenog područja vezano za elementarnu nepogodu koja se osigurava i osetljivosti određene biljne kulture na oštećenja. Vi ste ti koji određujete sumu osiguranja, s tim da ona ne može ne može preći vrednost koju će usevi, odnosno plodovi, imati u vreme ubiranja.

Foto: Pavle Đorđević, Organela

Osiguranje može biti od osnovnih rizika u koje spadaju grad, požar i udar groma, pri čemu se kao osnovica za određivanje sume osiguranja uzima očekivani prinos i očekivana  cena nekog useva u vreme žetve odnosno berbe, kao i dopunski rizici (oluja, poplava, zimsko izmrzavanje ozimih kultura), koji se ugovaraju uz osnovne.

Postoji mogućnost i posebnih osiguranja a ona se ugovaraju nezavisno.

Životinje se osiguravaju za slučaj: uginuća, prinudnog ili ekonomskog klanja, ubijanja zbog bolesti ili nesrećnog slučaja. Osim osnovnog postoji i dopunsko osiguranje.

Teme