Agro Svet

Cene pšenice na Evronekstu nastavljaju sa snižavanjem, dok EU traži izvozna tržišta

Foto: Pixabay.com

Tržišta žitarica i dalje su neodlučna zbog jačanja evra prema dolaru. Jačanje evra je deo konteksta u kojem bi kamatne stope u evro zoni trebalo da nastave da rastu, dok se u SAD politika Federalnih rezervi kreće ka snižavanju inflacije. U Indiji, sadašnje kiše smetaju žetvi pšenice, za koju se prognozira da će dostići 108 mil t. Ove vremenske prilike mogu uticati na kvalitet roda. Cene svih roba u Čikagu su juče pale jer su se popravile vremenske prilike i očekuje se da počne prolećna setva. Cene pšenice na Evronekstu nastavljaju sa snižavanjem, dok EU traži izvozna tržišta. Kukuruz je prati.


Egipat je pokrenuo tender za pšenicu sa isporukom od 10. do 20. maja i od 21. do 31. maja. Ovaj tender će razjasniti nivo prodajne cene ruske pšenice u kontekstu moguće donje granice koja još nije postala zvanična u Rusiji. Tržište žitarica je nastavilo sa padom zbog poboljšanih vremenskih prilika za setvu kukuruza i soje u SAD i zbog velikih zaliha u Evropi i nedostatka izvozne konkurentnosti pšenice. Evronekst će biti zatvoren u petak i ponedeljak.


Cene svih roba u Čikagu su pale sredinom nedelje jer su se popravile vremenske prilike i zbog očekivanja početka prolećne setve. Posle poslednjeg trenda rasta, cene u Čikagu se konsoliduju. Vraća se optimizam oko prolećne setve sa dolaskom suvljih, blažih vremenskih prilika u severnim SAD. Uzimanje profita je u toku zbog makroekonomske neizvesnosti, ali takođe i zbog kraće nedelje sa produženim uskršnjim vikendom. Tržište soje trpi pritisak brazilskog roda, sa sve više učesnika na tržištu koji podižu procene proizvodnje. Američka tržišta će biti zatvorena samo u petak.

Teme