Banke

Generacija Z prva koja je odrasla uz društvene mreže, digitalno pismena, ali ne i finansijski, novac troše obazrivo, društveno su odgovorni i fokusirani na zdravlje

Generacija Z prva je koja je odrasla uz društvene mreže, digitalno je potpuno pismena, međutim ne i finansijski. Suprotno očekivanom, kada se analiziraju njihove navike vidi se da su fokusirani na zdravlje više nego sve ranije generacije, dok u pogledu novca troše obazrivo, pragmatično, društveno su odgovorni i svrha im je važnija od profita. Ipak, i pored toga u budućnosti žele da zarađuju između 2.000 i 3.000 evra.

Iako danas, ulaskom na tržište rada, postaju finansijski sve aktivniji, čak 55 odsto ispitanika koji su pripadnici generacije Z novčano i dalje zavisi od roditelja. Za  većinu finansijskih odluka savetuju se sa roditeljima, ali i pored toga razmišljaju o pokretanju sopstvenog posla. Ovo je jasan pokazatelj da imaju preduzetničku inicijativu, kao i činjenica da je danas u APR-u u Srbiji registrovano 67.200 mladih preduzetnika. Uprkos tome, predstavnicima ove generacije i dalje su potrebna znanja i saveti koji će im olakšati upravljanje novcem.

Upravo zbog toga moderne banke počinju sve više da menjaju svoj pristup prema mladima, da kreiraju usluge za startap kompanije i da se bave predviđanjem finansijskog ponašanja generacije Z. U OTP banci, koja je jedna od prvih banaka koja je temu finansijske edukacije stavila među svoje prioritete, analizirali su kako će njihovi budući klijenti postupati i gde će im biti potrebna podrška. Njihovo iskustvo pokazuje da sve više klijenata koristi svoj mobilni telefon kao novčanik, u vidu Apple Pay, Google Pay ili mCard usluge koju OTP banka ima u svojoj ponudi, a upravo se očekuje da će generacija Z biti najveći korisnik pomenutih usluga.

Tri finansijske navike budućnosti

Dobre navike generacije Z:
Svakodnevno korišćenje m-banking i e-banking usluga
Plaćanje preko QR koda
Online plaćanja
Beskontaktna plaćanja prilikom kupovine
Automatsko plaćanje računa    

Iz OTP banke poručuju, da digitalizacija, podjednako koliko i njihov pogled na svet utiče i oblikuje finansijske navike korisnika što će uzeti većeg maha u budućnosti, a ključne promene koje se očekuju su:

  • Obavljanje finansijskih transakcija bez odlaska u ekspoziture – chat bot će zameniti službenike u bankama, veštačka inteligencija će se koristi za automatizaciju mnogih bankarskih procesa, a u takvom cyber okruženju generacija Z se odlično snalazi.
  • Fin-Tech – ekspanzija tehnološko – finansijskih kompanija, kao  bliži model rada, biće češći izbor pripadnicima generacije Z. Ovo će svakako doprineti i tradicionalnim bankama, jer će dovesti do razvoja bankarske regulative i usklađivanja zakonskih okvira sa digitalnim oblicima poslovanja.
  • CROWDFUNDING (platforme za grupno investiranje) – Crowdfunding predstavlja zajedničko finansiranje od strane velikog broja pojedinaca, manjih ili većih firmi za pokretanje svog biznisa. Generacija Z, kao prva generacija koja u fokus stavlja svrhu i empatiju, više će tražiti ovu vrstu rešenja za pokretanje svojih biznisa.

Tema finansijske edukacije mladih bila je u fokusu tokom tradicionalne martovske manifestacije „Evropska nedelja novca“. OTP banka je ove godine ovu važnu manifestaciju obeležila aktivnostima posvećenim upravo ovoj temi. Kroz predavanja koja su održana na beogradskom Fakultetu organizacionih nauka studenti su u razgovoru sa ekspertima OTP banke mogli da čuju preporuke kako maksimizovati podršku banaka u pokretanju sopstvenih biznisa u okviru panelu „Uloga banaka u svetu preduzetnika“.

Teme