Banke

DIVIZIJA MEĐUNARODNIH BANAKA ČLANICA (ISBD) GRUPE INTESA SANPAOLO Poslovni plan 2022 – 2025. Dalja ekspanzija investicionog bankarstva, međunarodne korporativne savetodavne usluge za MSP preduzeća i posvećen model usluga za privatne klijente

Divizija međunarodnih banaka članica (ISBD) grupe Intesa Sanpaolo, koju predvodi Marko Elio Rotinji (Marco Elio Rottigni), predstavila je rezultate ostvarene u 2022. godini i razvojne prilike predviđene Poslovnim planom za 2022-2025.

Intesa Sanpaolo, tržišni lider u Italiji i jedna od vodećih banaka u Evropi, ima rasprostranjeno međunarodno prisustvo na tri kontinenta. ISBD posluje kroz mrežu koju čini 11 poslovnih banaka u 12 zemalja (Slovačka, Češka, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Rumunija, Moldavija, Ukrajina i Egipat) i kompanija za upravljanje sredstvima Yi Tsai u Kini, gde Grupa takođe ima manjinske udele u kompanijama Bank of Qingdao i Penghua Asset Management.

Banke članice Divizije, koje igraju primarnu ulogu na svojim tržištima, imaju mrežu od preko 900 ekspozitura i uslužuju oko 7 miliona klijenata.Tokom poslednje tri godine, Divizija je ostvarila rast ukupne aktive od 7% godišnje u proseku, koja je u 2022. činila 14% neto prihoda Grupe.

Ostvarenju ovih rezultata doprinele su brojne inicijative, koje su obeležene ekspanzijom u oblasti investicionog bankarstva, aktivnosti na globalnim tržištima, snažnim pozicioniranjem Grupe kao referentnog partnera za italijanska mala i srednja preduzeća, kao i razvojem aktivnosti upravljanja i zaštite imovinom.

U okviru digitalnog bankarstva, Divizija sprovodi redizajn svoje ponude i ojačava model omnikanalne distribucije kako bi podstakala prelazak klijenata na digitalne kanale.

Podrška razvoju realne ekonomije i domaćinstva ogleda se u društvenim i kulturnim inicijativama, uz snažan fokus na ostvarenje neto-nultih ciljeva. U proteklom periodu, ove aktivnosti obuhvatale su i vanredne inicijative u cilju ublažavanja uticaja pandemije, pružanja pomoći stanovnicima u zemljotresima pogođenim zemljama, Hrvatskoj i Albaniji, kao i građanima koji su se doselili iz ratom pogođene Ukrajine.

U okviru Poslovnog plana Grupe za 2022-2025. godinu, ISBD teži da dodatno proširi svoje aktivnosti na globalnim tržištima i u oblasti investicionog bankarstva, oslanjanjem na prepoznatljive sposobnosti IMI Divizije za korporativno i investiciono bankarstvo Intesa Sanpaolo, kao i da pokrene međunarodne korporativne savetodavne usluge za mala i srednja preduzeća u sinergiji sa divizijom Banca dei Territori i razvije posvećeni model usluga za privatne klijente u saradnji sa Divizijom za privatno bankarstvo grupe Intesa Sanpaolo i kompanijom Eurizon.

„Veoma smo zadovoljni rezultatima ostvarenim u 2022. i generalno tokom prethodne tri godine: postigli smo ih radeći u složenom globalnom ekonomskom i geopolitičkom okruženju, što je dovelo do redefinisanja međunarodnih proizvodnih i logističkih lanaca“, rekao je Marko Elio Rotinji, direktor Divizije međunarodnih banaka članica Intesa Sanpaolo grupe. „Evromediteranski region će imati sve značajniju ulogu u globalnim pomorskim vezama puteve, a zemlje u kojima poslujemo preko naših banaka članica su one u kojima se očekuje najviši privredni rast u regionu. Uz doprinos rastu, podržaćemoi internacionalizaciju italijanskih kompanija, fokusirajući se na prepoznatljive veštine naše Grupe, sinergiju Divizije i programe oporavka i otpornosti. Posebno, fokusiraćemo se na finansiranje održivog razvoja u lancima snabdevanja agrobiznisa – strateškog sektora u zemljama u kojima poslujemo – i to u oblastima proizvodnje, trgovine i transporta. Posebno priznanje sleduje našim zaposlenima, koji su doprineli postizanju ovih značajnih rezultata, i koji su prava dodata vrednost za našu Diviziju, i generalno za našu celu Grupu“.

* * *

Intesa Sanpaolo je vodeća bankarska grupa u Italiji koja servisira potrebe domaćinstava, kompanija i realne ekonomije, sa značajnim međunarodnim prisustvom. Jedinstveni poslovni model Intesa Sanpaolo grupe čini je evropskim liderom u oblastima upravljanja bogatstvom, zaštite imovine i savetodavnih usluga, sa fokusom na digitalnu sferu i finansijske tehnologije. Kao efikasna i izdržljiva banka, kao prednost ima svoje fabrike proizvoda u oblasti upravljanja imovinom i osiguranjem, koje su u celosti u njenom vlasništvu. Snažna posvećenost ESG temama grupe obuhvata pružanje 115 milijardi evra u kreditima za uticaj do 2025. zajednicama i za zelenu tranziciju, i 500 miliona evra kao podršku ljudima kojima je najpotrebnija, zbog čega je Intesa Sanpaolo pozicionirana kao svetski lider u pogledu društvenog uticaja. Intesa Sanpaolo posvećena je postizanju nultih neto emisija do 2030. u pogledu sopstvenih emisija, i do 2050. za svoj portfolio kredita i investicija. Kao angažovani pokrovitelj italijanske kulture, Intesa Sanpaolo stvorila je sopstvenu mrežu muzeja, zvanu Gallerie d’Italia, u kojoj se čuva umetničko nasleđe banke i koja služi kao lokacija za prestižne kulturne projekte.

Teme