Selo&Planina&Grad

LETO NA OLIMPIJSKOJ LEPOTICI 2023. U toku su prijave za Jahorina Ultra trail

Jahorina Ultra Trail 2022. Jadran Cilić

Mesto susreta izazova i lepote na Jahorini u letnjim mesecima 2023. godine, sada već deveti put zaredom, biće veličanstveno trail takmičenje Jahorina Ultra trail. Ono je epicentar najvažnijih trail takmičenja u julu u regionu, koje će se na ovoj olimpijskoj planini u 2023. godini održati 22. i 23. jula, a ono će istovremeno predstavljati i svojevrstan dragulj letnje ponude sadržaja istinskog mondenskog skijališta u zimskim mesecima, Olimpijskog centra Jahorina.

Oduvek ste želeli biti deo ovakve sjajne, trail priče, no pitate se šta zaista znači biti deo Jahorina Ultra trail-a i šta vas sve očekuje nakon registracije za učešće u njegovim magičnim trkama?

Svi učesnici par dana ili pred sam početak odabrane trke preuzeće svoj bogat startni paket sa CompressSport opremom, koji im garantuje sama registracija za ovaj događaj. Profesionalno merenje vremena sa GPS Live praćenjem takmičara svima njima daće potpunu sigurnost u verodostojnost njihovih rezultata, dok će im besprekornu brigu i maksimalnu sigurnost pružiti GSS i helikopterska podrška. Činjenica da trke Jahorina Ultra trail-a organizuje više od 120 zaposlenih Olimpijskog centra Jahorina, kompanije sa svetskom reputacijom u organizaciji ovakvih ili sličnih događaja, kako u letnim, tako i u zimskim mesecima, poseban je pečat koji svi takmičari zadugo pamte, a kojem se rado vraćaju. Najuspješnije učesnike očekuje superioran nagradni fond, uključujući automobil za pobednika MASTERS trke, kao i bezbroj prelepih, magičnih trenutaka koje će zauvek poneti sa sobom.

Svakog leta sve veći broj učesnika očekuje i sve veći broj iznenađenja, a ni leto 2023. godine nije drugačije. Za više od 400 takmičara koji svakog jula na Jahorinu pristignu iz više od 20 zemalja sveta, Olimpijski centar Jahorina pripremio je brojne novitete. Četiri prepoznatljive, standardne trke Jahorina Ultra trail događaja: ULTRA, MAXI, MIDI i MINI dobile su blago izmenjene trase, a u toku je i priprema najvećeg projekta ovogodišnjeg trail spektakla – organizacija MASTERS trke.

Nova startna tačka najduže, ULTRA trke ove godine je u kultnom gradu Višegradu, koja će se svojom trasom voditi preko čuvene ćuprije na Drini i protezati se preko najlepših planina Bosne i Hercegovine, u dužini od čak 140 kilometara. Dobre stvari, kako kažu, ne treba menjati, a MAXI i MIDI trke, koje su minimalno izmenjene, su savršene za iskusnije trail trkače, kao i entuzijaste koji žele izazovnu trku, zbog čega će one, u 2023. godini, zadržati svoje dužine od 70 i 27 kilometara. Poznata kao istinski dragulj takmičenja, i kao takva namenjena porodicama i rekreativcima, odnosno, pojedincima koji „nemaju puno kilometara pod pasom“, MINI trka će dobiti potpuno novu kružnu rutu, započinjući i završavajući se ispred hotela Rajska dolina na Jahorini.

Grand finale Jahorina Ultra trail-a predstavljaće trka MASTERS, za čije će učešće pozivnicu dobiti 10 takmičara sa najboljim rezultatima iz ULTRA 2023 trke i 5 takmičara sa najboljim rezultatima iz MAXI 2023 trke. MASTERS trka je svoj start pronašla u Nacionalnom Parku Sutjeska, i svoje učesnike će trasom voditi preko spektakularnih vrhova bosanskohercegovačkih planina do Jahorine. Dužinom od čak 150 kilometara i kumulativnom visinskom razlikom od preko 7.700 metara, MASTERS trka će predstavljati jednu od najizazovnijih trail trka na području Jugoistočne Evrope. Njen start zakazan je 30. septembra, kada „čeka“ najizdržljivije iz meseca jula. Jesmo li vam već rekli da je nagrada za osvojeno prvo mjesto u ovoj trci automobil!

Rane prijave za deveto izdanje spektakularnog trail takmičenja Jahorina Ultra trail bile su do 31. marta, a prijava je i dalje u toku.

Teme