Agro Svet

U padu cene na Euronekstu, isto i na Čikaškoj berzi

Foto: Danijela Nišavić

Cene na Euronekstu su ponovo u padu. Približavanje kraja kampanje navodi operatere da finaliziraju određene ugovore u kontekstu ekvivalentnih cena između žetve 2002. i žetve 2023. godine.

U Francuskoj su strahovi za izvoz zbog upotrebe fosfina u direktnoj fumigaciji, raspršeni juče nakon pojašnjenja Nacionalne agencije za zdravstvenu bezbednost. Dozvoljena je upotreba proizvoda za žitarice, namenjene izvozu u treće zemlje, koje zahtevaju ovu vrstu tretmana. U međuvremenu, izvozna aktivnost iz Francuske i Evrope je i dalje pod pritiskom zbog pariteta evro/dolar iznad 1,0950 i drugih dostupnih izvora. Izvoznici pažljivo prate pošiljke iz Crnog mora, posebno iz Rusije, a takođe, na južnoj hemisferi, aktivnosti iz Australije.


Cene u Čikagu su smanjene. Dalji pad cena nafte vrši pritisak na tržište roba. Cene pšenice i soje su se vratile na nivoe uporedive sa prošlom nedeljom, izbrisavši nedavno uzlazno kretanje u dve sesije.

I dalje se očekuje kišno vreme za ozimu pšenicu u narednih nekoliko dana, što pruža sigurnost s obzirom na trenutno stanje useva. Napredak prolećne setve se još uvek prati u SAD.

Teme