Info

NEOPLANTA: UKIDANJE Zakona o KONVERZIJI ZEMLJIŠTA je VELIKI BENEFIT za DRŽAVU i LOKALNU ZAJEDNICU

Kompanija Neoplanta uzela je učešće na Prvom sastanku Ekonomskog kokusa Narodne skupštine, održanom 27. aprila 2023. godine, na kome je diskutovano o predloženim izmenama propisa u oblasti građevinarstva. Fokus je bio na nacrtu izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, sa posebnim osvrtom na odredbe koje uređuju konverziju, zatim na nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, i na nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnom premeru i katastru (uređenju postupka ozakonjenja).

Po proceni NALED-a, koji je pred nadležnim organima i pokrenuo inicijativu, više od 5.000 hektara građevinskog zemljišta je “zaključano” zbog aktuelnog zakona, a njihovo “otključavanje” ukidanjem konverzije donelo bi najveću dobit upravo državi, i to putem prihoda od taksi i poreza, ali i lokalnoj zajednici putem otvaranja novih radnih mesta.

Kao jedini predstavnik privrede na sastanku Ekonomskog kokusa, Aleksandar Vujošević, direktor pravnog sektora kompanije Neoplanta je narodnim poslanicima pojasnio da Neoplanta na svojoj parceli od 16 ha ne može ništa da izgradi i da samim tim ne postoji mogućnost za bilo kakvo proširenje kapaciteta, te da je takvo stanje neodrživo. Naveo je primer propuštene investicije odustajanjam od projekta proširenja pogona trajnih proizvoda, s obzirom na to da projekat nikako nije mogao biti isplativ kada se uračuna iznos konverzije, što je dovelo do gubitaka za kompaniju, a još više za državu.

„Na našoj parceli od 16 hektara ništa ne možemo da napravimo, iako smo imali projekte za proširenje pogona trajnih proizvoda. Odustali smo jer bi nas konverzija za tri hektara koštala oko milion evra. U pitanju je gubitak koji ne pogađa samo našu kompaniju, već i lokalnu zajednicu, ali i državu. Konverzija zemljišta ne treba da se povezuje sa privatizacijom, kao što se to u javnosti čini, s obzirom na to da je za sve ovo vreme od kako traje čitava inicijativa, svaka firma mogla da promeni vlasnika više puta dok pravo korišćenja ostaje“, rekao je Vujošević.

Prema rečima Vujoševića, Neoplanta ne pripada građevinskoj industriji, već je proizvodna kompanija koja je svoja 2 velika projekta – izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda i novu vodnu stanicu – radila po ubrzanom postupku kako bi mogla da iskoristi rok koji je ostavljen 2016. godine za dobijanje građevinske dozvole, te da tako bitni projekti ne treba da se rade na taj način.

Vujošević je posebno istakao da je nov saziv Ekonomskog kokusa ohrabrujući i zamolio je prisutne narodne poslanike da podrže predložene izmene zakona, te da veruje da će situacija uskoro biti rešena, jer bi implementacija predloženih izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, a u vezi sa ukidanjem konverzije zemljišta, dovela do toga da lokacije koje privredni subjekti poseduju neće više biti zapuštene i nedostupne za proširenje njihovih kapaciteta.

Teme