Banke

SUBVENCIONISANI KREDITI ZA POLJOPRIVREDU Banka Intesa odobrava kredite za nabavku obrtnih i osnovnih sredstava i investiciona ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu

Foto: www.pixabay.com

Banca Intesa, članica međunarodne bankarske grupacije Intesa Sanpaolo, potpisala je ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o učešću u sprovođenju državnog programa subvencionisanog kreditiranja poljoprivredne proizvodnje za 2023. godinu.

Krediti sa subvencijom kamate odobravaju se u dinarima, sa fiksnom kamatnom stopom do tri odsto godišnje i namenjeni su fizičkim licima – registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, preduzetnicima, pravnim licima i zemljoradničkim zadrugama za nabavku obrtnih i osnovnih sredstava i investiciona ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu. Krediti su dostupni u maksimalnom iznosu od šest miliona dinara za fizička i 18 miliona dinara za pravna lica, uz rok otplate do 60 meseci u zavisnosti od namene i mogućnost korišćenja grejs perioda do 24 meseca.

„Kao tradicionalni partner države u pružanju podrške razvoju sektora agrara, Banca Intesa i ove godine učestvuje u sprovođenju programa subvencionisanog kreditiranja poljoprivrednih proizvođača. Ovaj program čini veoma važan deo naše ponude i ukupne podrške koju pružamo klijentima, što potvrđuje i podatak da smo protekle godine odobrili 1,33 milijarde dinara subvencionisanih kredita, što nas stavlja u sam vrh tržišta u pogledu učešća u njegovoj realizaciji. Namera nam je da i ove godine budemo jedna od najaktivnijih banaka na ovom planu, obezbeđujući klijentima pristup izuzetno povoljnim uslovima finansiranja za očuvanje stabilnosti poslovanja i unapređenje proizvodnje“, izjavila je Maja Andonov, direktor Sektora za poslovanje sa malim biznisom Banca Intesa.

Banca Intesa je jedan od vodećih kreditora sektora agrara, sa kojim posluje od 2008. godine. Zahvaljujući inovativnim proizvodima i unapređenim procesima, banka je tokom 2022. godine podržala registrovana poljoprivredna gazdinstva kreditima u ukupnoj vrednosti od 60,6 miliona evra, ostvarivši pritom rast novih plasmana od 33 odsto u odnosu na godinu ranije.

Teme